AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Na elektriko preklaplja tudi Ariel

Ariel predstavlja koncept terenskega Nomada z električnim pogonom.

Britanski proizvajalec lahkotnih cestnih in dirkalnih avtomobilov, Ariel Motor Company, predstavlja koncept E-Nomad, ki znamko prirpavlja na električno prihodnost. Povsem električna različica terenskega Nomada ohranja zmogljivosti svojega sorodnika z motorjem z notranjim izgorevanjem in dodaja sunkovite električne pospeške. Trajnostna nota se odraža tudi pri izdelavi karoserije iz biokompozitov.

Pogonski sklop vozila E-Nomad sestavljajo baterija s kapaciteto 41 kWh in 450-voltno arhitekturo, izpod rok podjetja Rockfort Engineering ter elektromotor na zadnji osi z močjo 210 kW (281 KM) in 490 Nm navora. Električni sklop zagotavlja izjemno zmogljivost tako na cesti kot na terenu z nenadnim podajanjem navora. Do stotice se e-Nomad požene v samo 3,4 sekunde, saj celotno vozilo tehta le 896 kilogramov, posledično lahko brez vmesnega polnjenja prevozi do 240 kilometrov daleč. Električni brezpotnik kaže Arielovo zavezanost k združevanju zabave izkušnje za volanom in tehnologije brez emisij. Čeprav gre zaenkrat za koncept, bi lahko E-Nomad po testnem ciklu ob pozitivnih povratnih informacijah strank, postal serijski model.

E-Nomad je bil razvit v sodelovanju s podjetjema Rockfort Engineering in Bamd Composites kot del Arielovega programa Zero Emission for Low Volume, ki ga je z nepovratnimi sredstvi podprla britanska vlada. Baterijski sklop uporablja module Pegasus V3 z visokoenergijskimi litij-ionskimi vrečastimi celicami, ki zagotavljajo najboljšo gostoto energije v svojem razredu. Kljub svoji kapaciteti masa baterije znaša manj kot 300 kilogramov in vključuje integrirane termalne sisteme za optimizacijo učinkovitosti. Vozilo se lahko polni s hitrim ensmernim ali izmeničnim tokom, kar omogoča 80-odstotno oskrbo v manj kot 25 minutah.

Pogonski sklop uporablja motor, menjalnik in invertersko enoto Cascadia Motion IDM90 z motorjem Borg Warner eDM. Karoserija je izdelana iz naravnih lanenih vlaken, ojačanih z biokompozitnimi rebrami za dodatno trdnost in hkrati 73-odstotno zmanjšane emisije ogljikovega v primerjavi z ogljikovimi vlakni. Prav tako karoserija, razvita s pomočjo programske opreme Bramble CFD, zmanjšuje zračni upor za 30 odstotkov v primerjavi s klasičnim Nomadom. Električnega Nomada so opremili z novim ABS sistemom z možnostjo izbire cestnega ali terenskega načina, regenerativnim zaviranjem in dvema voznima profiloma – ECO ter Sport. E-Nomad bo uradno razkrit na sejmu Cenex Expo.

Žiga Kolman
foto: Ariel Motor

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button