AvtomobilizemNovice

Na dražbo prihaja Shelby Cobra nad vsemi Cobrami

Najmočnejša Cobra je bila del zbirke legende ameriškega motošporta in avtomobilizma.

Praktično vsaka Shelby Cobra nekoliko povezana z enim največjih imen v avtomobilskem svetu, na dražbah prinese vrtoglave zneske. Recimo originalna CSX 2000, prva Shebyjeva mojstrovina iz leta 1962, ki si jo je lastil vse do smrti leta 2012, je bila štiri leta kasneje prodana za 11,41 milijonov evrov. Njen večji brat, model CSX 3178, je letošnjega januarja našel novega lastnika v zameno za 4,93 milijonov.

Omenjena Cobra je v zadnjih 15 letih dvakrat za več milijonov zamenjala roke. Leta 2007 se je dogodka avkcijske hiše Barrett-Jackson udeležil celo Carroll Shelby osebno. Takrat so uspeli iztržiti 4,56  milijonov evrov, ponovno je lastništvo za 4,23 milijona zamenjala leta 2015. Za takšno vrtoglavo vrednost je zaslužnih več dejavnikov, originalno lastništvo in seveda redkost. Shelbyjev osebni 427 Super Snake iz leta 1966 je edini preživeli primerek, drugi je namreč po prodaji svojo pot končal v Pacifiku. Model z oznako CSX 3015 je luč sveta ugledal kot 427 Cobra dirkalnik, leto kasneje so ga preobrazili v cestno legalno pošast.

Shelbyjevi inženirji so postorili precej več kot le namestili vetrobransko steklo. 7-litrski V8 je prejel dva kompresorja za končen rezultat mogočnih 800 KM (in to v šestdesetih letih), zaradi kljubovanja večjemu navoru so namestili tristopenjski samodejni menjalnik. Leta 1968 so ikono ameriških športnih avtomobilov pri reviji Road & Track opisali z besedami »Cobra to end all Cobras« (Cobra, ki bo pometla z vsemi Cobrami).

Ultimativna Cobra Super Snake gre ta mesec ponovno pod kladivo pri znanih prijateljih Barrett-Jackson, kjer se bodo ponovno obračali milijonski zneski.

Žiga Kolman
foto: Barrett-Jackson

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button