AvtomobilizemNovice

Monterey 2023: Lotus razkril eksotičnega Type 66

Poseben dirkalnik in ekstra omejen.

Ekskluziva se med najbolj bogatim slojem Zemljanov dobro prodaja. To vedo tudi pri britanski športni znamki Lotus, kjer so že pred časom prišli na idejo, tokrat pa so pričeli z njenim udejanjanjem. V lanskem letu so ustanovili poseben oddelek Lotus Advanced Performance, ki naj bi v realnost pripeljala serijo študij, ki niso nikdar prišle dlje od skice. Pri tem bodo uporabili najsodobnejše materiale, tehniko in komponente na temeljih Lotusove arhivske dokumentacije. Vse skupaj bo številčno sila omejeno in seveda enormno drago.

Led je prebil Lotus Type 66, ki razkriva kako so se celotnega retro-modernega projekta Britanci pravzaprav lotili. Izvirni Lotus Type 66 je nastal na idejo samega ustanovitelja znamke, Colina Chapmana in sicer z namenom tekmovanja na kanadsko-ameriški seriji Can-Am v letu 1970. In zakaj do tega ni prišlo? Ker se je Chapman osredotočil na karavano F1.

Reinkarnacija vendarle ni potekala brez manjših sprememb. Pri Lotusu so namreč v Type 66 namestili neodstranljivo dirkaško kletko, sekvenčni menjalnik z lamelno sklopko in vzvratno prestavo. Na voljo sta tudi servo volan in sistem priti blokadi koles ob zaviranju ABS. Vse z namenom izboljšanja voznih lastnosti. Podvozje temelji na aluminiju, kot pri originalu, medtem ko je karoserija ustvarjena iz karbona – torej pristop, ki ga Lotus uporablja že vse od modela S1 Elise iz leta 1996.

Okoli pogona je še nekaj nejasnosti. Menda temelji na Chevroletovem V8 agregatu, ki naj bi zmogel 842 KM pri 8.800 vrt./min in 746 Nm navora pri 7.400 vrt./min. Nič kaj skromne cifre za precej lahek dirkalnik, katerega zmogljivost naj bi bila primerljiva z GT3 dirkalniki.

Pri Lotusu so se odločili, da bodo sestavili le 10 primerkov, kot je bilo dirk v Can-Am seriji v letu 1970. Cena? Verjetno preko milijona evrov …

Blaž Likovič
foto: Lotus

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button