AvtomobilizemNovice

Monterey 2023: Bentley z edinstvenim modelom GT Speed

20 let uspešne zgodbe Continentala GT na prav poseben način.

Nihče, prav res nihče, ne obeležuje lastne avtomobilske zgodovine tako močno kot to počno Britanci oziroma njihove avtomobilske znamke. Na Otoku domuje kar nekaj butičnih podjetij in Bentley zagotovo sodi mednje. Na tokratnem salonu v kalifornijskem Montereyu so svetu predstavili edinstvenega Continentala GT Speed, ki je nastal v čast dvajsetletnici svojega inicialnega primerka in je pristal v garaži zasebnega zbiratelja vozil.

Pisalo se je leto 2003, ko so na Otoku zahrumeli stroji za izdelavo Bentley Continentala GT, ki je nasledil dobro desetletje trajajočega kupeja Continetal R. 20 let kasneje so Angleži na zahodno obalo ZDA pripeljali edinstven primerek GT Speed iz tako imenovane serije »one-of-one«, ki navdih črpa na povsem prvem proizvedenem Continentalu GT. Zunanjost vozila je tako odeta v Cypress zeleno, medtem ko je ambient prežet s premijskim sedlastim usnjem. Zaznamuje ga četica podrobnosti, ko so detajli iz ogljikovih vlaken, polirani bleščeče črni zunanji elementi ter nenazadnje temno siva 22-palčna platišča. Tudi pod motornim pokrovom ni presenečenj, saj je tako tehnika kot njena zmogljivost sinhronizirana s svojim izvirnikom, v katerem je predel markantni šestlitrski twin-turbo W12 agregat s 558 KM in 650 Nm navora.

Bentley bo 20-letnico obstoja Continentala GT beležil s prav toliko postanki širom sveta, kjer si bodo »štafetno palico« podajali različni primerki štirikolesnega slavljenca. Konec koncev Continental GT Speed uteleša prav vse Bentleyjeve vrline – bogato dediščino, inovativnost in neomajno predanost k odličnosti.

Blaž Likovič
foto: Bentley

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button