AvtomobilizemNovice

Mogočni Mini JCW se podaja na 24 ur Nürburgringa

Mini se vrača na zeleno pentljo z modelom JCW z ogromnim zadnjim krilcem.

Mini je napovedal udeležbo na zahtevni 24-urni preizkušnji na Nürburgringu, ki bo v znamenju 50. obletnice potekala naslednji mesec. Na legendarno stezo se bodo podali z dirkalnikom razreda SP3T – nabrušen Mini JCW z ogromnim zadnjim spojlerjem.

Projekt je pod okriljem ekipe Bulldog Racing, le nekaj metrov oddaljene od Nordschleifa, začel nastajati lansko leto, do zaključka so potrebovali kar sedem mesecev. Za osnovo so si izbrali trivratnega Minija JCW, katerega žene strupen 2-litrski turbinsko podprt štirivaljnik, s 306 konjskimi močmi in 450 Nm navora.

Čeprav gre za dirkaško preobrazbo, se moč na sprednji kolesni par še vedno prenaša preko serijskega osemstopenjskega samodejnega menjalnika in mehanskega diferenciala z delno zaporo. Tu se podobnosti s standardnim JCW končajo, namreč za žejo sprednjega mlinčka skrbi zajeten 100-litrski rezervoar, dno vozila je popolnoma ravno, tanjše in lažje so steklene površine, vzmetenje je dirkaško z nastavljivim blažilniki, okrepljena je šasija, športen izpuh manj duši motor, zavore pa so si sposodili pri BMW M Performance oddelku.

Kaj hitro opazimo, da je tudi notranjost zavoljo varnosti izgubila precejšnjo mero udobja, saj so jo opremili z varnostno kletko, dirkaškim školjkastim sedežem, novim volanom in večtočkovno vpetim varnostnim pasom. Sicer se Mini razreda SP3T ponaša še z agresivnejšo aerodinamiko v obliki poglobljenega »splitterja« na prednjem odbijaču, zadnjim difuzorjem in nenazadnje z gromozanskim nastavljivim strešnim krilcem.

Vse te nadgradnje bodo ključnega pomena na tako zahtevni preizkušnji. Vodja podjetja Bulldog Racing je dejal: »Na 24-urni dirki na Nürburgringu so vse komponente vozila izpostavljene izjemnim obremenitvam. Zato smo veseli, da smo lahko uporabili testni center združenja BMW in tam do meja preizkusili model John Cooper Works.«

BMW-jev testni center v mestu Miramas na jugu Francije, že od leta 1986 služi kot pomembna točka za preizkus novih modelov in inovativnih tehnologij šasij. Ekipo, ki bo sedal za volan divjega Minija JCW in sledeč dirkaški program bodo objavili nekoliko kasneje.

Žiga Kolman
foto: Mini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button