AvtomobilizemNovice

Močnejši, hitrejši, glasnejši: Audi RS 3 performance edition

Audi je pripravil omejeno izdajo 300 primerkov nabrušenega RS 3.

Audi RS 3 ima v svojem krogu super zmogljivih kombilimuzin praktično le enega konkurenta – Mercedes-AMG A 45 S. Ta je pred kratkim doživel pomladitev, kar je pomenilo, da je čas za prihod bolj nabrušene različice RS 3, preprosto poimenovane »performance edition«.

Žal ne gre za širše dobavljiv model, namreč serija poskočnejših Audijev RS 3 bo omejena na 300 primerkov, torej redkost je zagotovljena. Prav tako je zagotovljeno navdušenje, saj so ohranili priljubljen recept štirikolesnega pogona, sofisticiranega sistema in petvaljnega turbo motorja s presežki karakterja. Performance edition receptu le dodaja kanček pestrosti, namreč moč 2,5-litrskega agregata je povečana na 299 kW (407 KM). Navor ostaja odmerjen pri 500 Nm, vendar obljubljajo spremenjeno podajanje moči v primerjavi s standardnim modelom.

Pospešek do stotice se odvije v nespremenjenih 3,8 sekundah, a najvišja hitrost je zrasla vse do 300 km/h. To so dosegli s podajanjem maksimalne moči pri višjih vrtljajih, širše je okno uporabe navora zavoljo večje količine tlaka v turbopolnilniku. Kot poprej, se moč na vsa štiri kolesa prenaša preko bliskovitega sedemstopenjskega dvosklopčnega samodejnega menjalnika. RS 3 performance edition bo dodatno energičnost pospremil z glasnejšo zvočno spremljavo zaradi modifikacij dušilca in bolj odprtih loput.

Skladno s popravki v osrčju, je Audi RS 3 namenil zaostritev šasije s standardno vgraditvijo RS Sport vzmetenja z aktivnim blaženjem, sistema za razporejanje navora, ki lahko na zadnjo os pošlje do 50 odstotkov moči in oprijemljive Pirelli P Zero Trofeo R pnevmatike. Oblikovno ga bomo od povprečja ločili po ekskluzivnih 19-palčnih temno-mat sivih platiščih, šestbatnih keramičnih zavorah, očrnelih logotipih štirih krogov in napisov RS, ter črnih izpušnih ceveh. Pri običajnem RS 3 lahko pametna žarometa izrišeta ciljno zastavo, pri performance edition se prikaže število 300.

Bogato opremljeni RS 3 performance edition se pohvali še s standardnima školjkastima sedežema in kontrastnim modrim okrasjem oblazinjenja. Omejena izdaja divjega RS 3 bo na voljo za 75 tisočakov v kombilimuzinski in za 77 tisoč evrov v limuzinski obliki. Prvi primerki bodo na ceste zapeljali že zgodaj prihodnje leto.

Žiga Kolman
foto: Audi

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button