AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Mini Electric Pacesetter je novi varnostni avto Formule E

Ekstremen »hot-hatch« nakazuje prihodnost električnih Minijev JCW.

Formula E ima nov varnostni avto, tokrat je nalogo prevzel električno gnan Mini Electric Pacesetter, ki ga proizvajalec opeva kot najbolj dinamično interpretacijo Minija z električnim pogonom. Pri razvoju jim je pomagala motošportna veja matičnega podjetja BMW, tako jim je uspelo ustvariti nabrušeno izvedenko cestnega Mini Electric.

Baterijski sklop in elektromotor s 135 kW (184 KM) in 270 Nm navora sta sicer preslikana iz cestnega modela, vendar tokrat premikata občutno manj mase. Po magiji mojstrov iz BMW Motorsport, je električen Mini olajšan za 130 kilogramov, na končnih 1.230 kilogramov. Poleg obsežne diete so ga oborožili z zajetnejšimi kolesnimi loki, agresivnim sprednjim odbijačem (seveda z zaprto masko) in dodatnimi režami za hlajenje zavor. V pokrov motorja so umestili obvezno osvetlitev povezano z novo nalogo. S strani lahko opazimo nekoliko zajetnejša pragova, a prava vaba za oči so živo oranžna 18-platišča. Na zadku dirkaško tematiko dopolnjujeta veliko 3D tiskano strešno krilce s signalnimi lučmi in izrazit karbonski difuzor.

V krepko počiščeni notranjosti najdemo praktično le par dirkaških sedežev z večtočkovnim vpetjem pasov, volan, stopalke, ročno zavoro, prestavno ročico ter pokrivne karbonske elemente vrat in armaturne plošče. No, pozabiti ne smemo na obvezno varnostno kletko.

Odtranitev odvečne mase je kljub nespremenjeni moči, pozitivno vplivala na številke zmogljivosti, saj do stotice pospeši v 6,7 sekundah, namesto standardnih 7,3 sekund. Za pristen občutek na volanu, kot bi vozili nekakšen gokart, poskrbijo nastavljivo vzmetenje, širši koloteki, dodatne okrepitve podvozja in zajetne štiribane zavore.

Divja različica Minija Electric je bila razvita za namene varnostnega avtomobila v Formuli E, in precej očitno ni namenjena za uporabo na javnih cestah. Kljub temu pa šef Minija, Bernd Körber razkriva, da nakazuje bodoče smernice elektrifikacije modelov z oznako JCW – elektrifikacija in John Cooper Works se vsekakor odlično ujameta.

Žiga Kolman
foto: MINI

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button