AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Mini Countryman E je skoraj tu

Več prostora – več avtonomije

Pri Miniju razkrivajo novosti za prihajajoče mesece in mednje vsekakor sodi novi podaljšani model Countryman. Stroji v nemškem mestu Leipzig, kjer stoji ena izmed BMW-jevih tovarn, bodo po napovedih zarohneli že v letošnjem novembru, medtem ko si lahko novega Countrymana obetate po silvestrovanju.

Električna različica, ki žanje največ zanimanja, se bo imenovala Countryman E. V osnovi bo gnana z enim elektromotorjem in močjo 191 KM, medtem ko bo ALL4 različica z dvema e-motorjema zmogla kar 312 KM. Navkljub solidni konjenici se menda obeta še dinamična John Cooper Works različica, kar zanimanje še dodatno začini. Vse različice, sodeč po napovedniku, bodo opremljene z baterijo kapacitete 65 kWh, kar naj bi pri najbolj varčni zadoščalo za 450 kilometrov avtonomije.

Niste ljubitelji elektrike? Nič zato, saj bo novi Countryman vendarle na voljo tudi z bencinskim pogonom. Tega bosta tvorila že znani 1,5-litrski trivaljnik ter dvolitrski štirivaljni blagi hibrid z 48-voltno e-asistenco.

 

Novi Countryman bo glede na aktualno različico opazno daljši, s 130 milimetri dodatka bo tako v dolžino meril 4,43 metra. Šest centimetrov bo pridobil tudi v višino, zato podatek, da izhaja iz BMW platforme FAAR, na kateri nastaja električni BMW iX1, ne preseneča. Morda bo vrzel z nekoliko manjšimi gabariti pokril izključno električni Mini Aceman, ki si ga lahko obetamo v letu 2025. Tam se omenja nekoliko šibkejša konjenica (178 KM oz. 218 KM)) in manjša baterija (40 oz. 54 kWh). Bo že držalo, da se prav vsi bavarci pospešeno elektrificirajo …

Blaž Likovič
foto: Mini

Povezani članki

2 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button