AvtomobilizemNovice

Mini Cooper S z osemvaljnim osrčjem

Mali R56 Cooper S z mogočnim V8 motorjem iz BMW-ja M3.

Vsi se zagotovo strnjamo, da je naloga vgradnje dokaj velikega 4-litrskega atmosferskega V8 motorja v okovje kompaktnega Minija Cooper S, precej zahteven proces. Kako zelo, dokazuje britansko podjetje Powerflex, saj je prav tak projekt zahteval štiri leta zavzetega dela.

Končen izdelek krščen pod imenom Vini je cestno legalen Mini moderne dobe, ki v osrčju skriva bavarsko srce, znamenit S65 V8 motor iz BMW-ja M3 generacije E90, ki premore 420 KM. Pogon je v primeru Vinija speljan na zadnji kolesni par preko sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika.

Zanimivo je poudariti, da so morali zaradi prostorske stiske motor namestiti vzdolžno, kar je za seboj potegnilo obsežno predelavo in obenem tista štiri leta truda. Na drugačnost pogonskega sklopa namiguje že zunanjost, z večjim zračnikom na pokrovu motorja in širšimi kolesnimi loki, a večina sprememb je pod površjem. Popolnoma preoblikovano je podvozje, vgrajena je po meri izdelana varnostna kletka, obenem so se odločili za MacPherson vpetje vzmetenja. Motor, menjalnik in zadnji diferencial so nato pričvrstili na podokvir Subaruja Impreze WRX STI.

Za konec so ga obuli v lahkotna Braid Forged R kovana platišča, za katerimi se skrivajo zajetnejše Alcon zavore. Tristopenjsko nastavljive blažilnike je prispeval Bilstein, rezervoar pa je zaradi žejnega osemvaljnika zrasel na 90 litrov. Končna masa Vinija znaša še vedno lahkotnih 1.300 kilogramov, kar poskrbi za zabavno in poskočno vozno izkušnjo.

Žiga Kolman
foto: Powerflex UK

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button