AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Mini Aceman: Koncept naslednjega električnega modela

Minijev čisto novi električar bo kot predvideno križanec.

Najnovejši Minijev koncept Aceman narekuje nove smernice britanskega podjetja, tako na področju oblikovanja, kot tudi na področju električne mobilnosti. Pri Miniju ga opisujejo kot »zoro nove oblikovalske dobe,« a bodimo pošteni, ni ga mogoče zamenjati za kaj drugega kot Minija.

Prav tako vam bo v ušesih morda ostalo ime Aceman, saj zveni podobno kot Paceman, oznaka uporabljena na trivratnem križancu med leti 2012 in 2016. Novinec naj bi bil kljub nekaterim podobnostim čisto drugačna zadeva, kot prvo manjka črka P, ima dodaten par vrat in je povsem električno gnan, s številnimi komponentami sorodnega BMW-ja iX3.

Aceman naj bi bil uradno gledano pravi križanec, ne le pomanjšani SUV, kajti združuje kombilimuzinske poteze agilnega klasičnega Minija in prostorsko ter »lifestyle« naravnanost večjega Countrymana. Kot kaže tudi Brexit ni močno vplival na razpoloženje Britancev, saj je Aceman močno posejan z vzorci Union Jack (zastava Združenega kraljestva), eden je celo na strešnem nosilcu, viden le s ptičje perspektive.

V notranjosti so se oblikovalci vrnili v leto 1959, k originalnim potezam oblikovalca Aleca Issigonisa, kar prinaša enostavno in elegantno armaturno ploščo z enojnim sredinskim merilnikom, le daj zaradi sodobnega časa digitaliziran, opremljen z barvitimi LED grafikami ter info-zabavnimi vsebinami. V slogu strmenja k ničelnim emisijam, so površine kabine namesto v pravo usnje, odete v visoko kakovostne nadomestke s trajnostnim izvorom.

Novi Mini Aceman ne bo deležen klasičnega premiernega razkritja, prvič ga bodo javnosti predstavili na dogodku Gamescom, sejmu videoiger, ki se bo avgusta odvijal v Kölnu. Končna serijsko pripravljena različica igrivega malega križanca bo razrita nekoliko kasneje, začetek proizvodnje je predviden za leto 2024, podobno kot naslednja generacija električnega Hatcha.

Žiga Kolman
foto: Mini

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button