AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Mercedes Vision EQXX: Prototipni električar s 1.000 kilometrov dometa

Drugo leto prihaja električni Mercedes z največ dometa v zgodovini EV-jev.

Pri srebrnih puščicah se pripravljajo na prihod serijske različice fantastičnega Vision EQXX prototipa, ki naj bi svojo premiero doživel prihodnje leto in obenem otvoril električno prihodnost podjetja. Prvič so z EQXX dražili že lansko leto, pod obljubo izdelave avtomobila z najdaljšim dometom in največjo učinkovitostjo izmed vseh baterijskih električnih vozil. Tokrat so obljube podprli z nekaterimi trditvami, kot je realen doseg z enim polnjenjem preko 1.000 kilometrov.

Dražilcu iz lanskega leta se pridružuje nova fotografija, ki je pospremila posodobljene informacije o električni strategiji prihodnosti. Ponuja čistejši pogled v originalno silhueto profila avtomobila. Inženirji vključeni v projekt trdijo, da bistvo rasti dometa ni povečanje kapacitete baterije, saj s tem posledično raste masa, temveč pri izpopolnjevanju aerodinamike, kar je dokazal že trenutni električni zastavonoša EQS – serijski avtomobil z najmanjšim količnikom zračnega upora. Poleg natančnega razvoja aerodinamike veliko poudarka prejema 20 odstotno povečanje gostote energije na celični ravni.

Zaradi poudarka na aerodinamiki sprednji del EQXX zajema zelo majhno površino, medtem ko ima prehod med sprednjim pokrovom in vetrobranskim steklom manjši rob za lepši pretok zraka. Odprtine in zračniki so minimalni, opazna sta le dva na »motornem« pokrovu. EQXX žal ne bo neposredno obrodil serijskega modela, gre le za edinstven prototip namenjen prikazu tehnološkega napredka Mercedesovega EQ oddelka. Pridobljeno znanje pa bo vsekakor prešlo na prihajajoče električne modele.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button