AvtomobilizemNovice

Mercedes-Maybach S 580 e: prvič s podporo elektrike

Mercedes-Maybach predstavlja priključnega-hibrida, ki stopa proti električni prihodnosti.

Ime Maybach že od samega začetka leta 1921, ko sta Wilhelm in Karl Maybach začela izdelovati avtomobile, asociiramo z razkošjem, udobjem in visokim statusnim simbolom. Nič drugače ni dandanes, ko je vodstvo znamke prevzel Mercedes, saj še vedno izdelujejo prestižne križarke, vredne tega imena. Zaradi vse večjega povpraševanja po modelih Mercedes-Maybach, vztrajno širijo ponudbo, tokrat s prvim priključno-hibridnim S 580 e.

S prvim tovrstnim modelom luksuzno doživetje združujejo z brezemisijsko vožnjo v električnem načinu in tako stopajo korak bliže k povsem električni prihodnosti, namreč prvi električni Mercedes-Maybach prihaja že v letošnjem letu. Pri razkošnih in udobnih limuzinah je tišina med najpomembnejšimi vrlinami, zato priključni hibrid postavlja odlično popotnico za izboljšanje tega področja. Lastniki novega S 580 e bodo lahko skoraj neslišno in brez izpustov potovali na vsakodnevnih poteh. Mercedesovi inženirji so kar precej elegantno skrili vse značilne elemente električne plati pogona, kot so vtičnica za polnjenje na levi strani vozila in modri barvni poudarki v žarometih ali prikaz stanja polnjenja baterije na armaturni plošči.

Za osnovo sestave pogonskega sklopa so uporabili 3-litrski šestvaljni vrstni bencinski motor, ki v lastni režiji ustvari 270 kW (367 KM). V povezavi z elektromotorjem s 110 kW (150 KM), je sistemska moč odmerjena pri 375 kW (510 KM) in 750 Nm navora, kar je dovolj, da se 2,5-tonska ladja do stotice požene v 5,1 sekundah. V električnem načinu bo mogoče prevoziti do 100 kilometrov in do hitrosti 140 km/h. Ko bo baterija izčrpana, jo bo mogoče napolniti preko trifaznega priključka z močjo 11 kW ali doplačljivega hitrega priklopa s 60 kW, ki bo za polno mero potreboval približno pol ure.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button