AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Mercedes-Maybach EQS 680 SUV: novo pojmovanje prestiža na štirih kolesih

Mercedes predstavlja prvega električnega nosilca imena Maybach.

Pri električni Maybach je postal veliki SUV EQS, ki bo legendarno prestižno znamko popeljal v električno dobo in otvoril nov segment luksuznih avtomobilov ter se v ponudbi pridružil klasično gnanima razredu S in GLS-u. Mercedes-Maybach EQS 680 SUV postavlja nova merila razkošja v smeri trajnostne prihodnosti, s katero bodo ciljali predvsem na kitajske kupce.

Pod elegantnim površjem se skriva poznana platforma EV2 na kateri so zasnovani tudi ostali EQE in EQS modeli, v primeru Maybacha EQS pogon sestavljata dva elektromotorja s skupno močjo 484 kW (658 KM) ter 950 Nm navora. Za dovajanje energije skrbi zajeten baterijski sklop s kapaciteto 120 kWh, kar zadošča za največ 600 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Ko baterija izčrpana, jo bo mogoče polniti z največjo močjo 200 kW, kar lahko v 15 minutah povrne 136 kilometrov dosega. Zaradi številnih dodatkov je masa zrasla na skoraj tri tone, kar je vplivalo na skrajšanje pospeška do stotice na 4,4 sekunde – šibkejši EQS 580 SUV je le dve desetinki počasnejši.

Ker sta udobje in premijski občutek ključnega pomena pri tovrstnem avtomobilu, so veliko truda vložili v izboljšanje doživljanja notranjosti, predvsem znižanje hrupa, kar so dosegli z večjo količino zvočne izolacije, debelejšimi steklenimi površini ter možnostjo izklopa zadnjega elektromotorja, kar zmanjša vibracije. Za doseganje naziva zastavonoše med EQS-i, so Maybacha opremili za naborom tehnologij šasije, od štirikolesnega krmiljenja, do adaptivnega zračnega vzmetenja z nastavljivimi blažilniki, ki skrbijo za preprečevanje neželenega nagibanja v zavojih.

Bogato tehnološko zasedbo dopolnjuje enakovredna popestritev zunanje podobe, najdemo lahko številne ekskluzivne podrobnosti, kot so pokončni okrasni elementi na sprednji maski, stranski reži z manjšimi Maybach logotipi, dvotonsko karoserijsko barvo, številne brušene obrobe in sveže oblikovana 21- ali 22-palčna platišča s potezami značilnimi za luksuzno znamko. Presežki se nadaljujejo v notranjosti, kjer armaturno ploščo dominira serijsko nameščen Hyperscreen s tremi zasloni za enim steklenim panelom, sedeži so odeti v kakovostno Nappa usnje dveh barvnih kombinacij, zadnjo klop pa sta nadomestila dva udobna fotelja. Bodoče lastnike bosta v drugi vrsti razvajala dodatna zaslona, masaža, hladilnik za pijačo in izvrstno Burmester 4D ozvočenje. Koliko bo potrebno odšteti za ves luksuz še ni znano, a pričakujemo lahko ceno blizu 200 tisočakov.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button