AvtomobilizemNovice

Mercedes-Benz predstavlja prenovljeni razred G!

VIDEO: Spoznajte evolucijo terenske ikone!

Že res, da se na hiter prvi pogled morda ne vidi veliko, vendar so Nemci z dvignjeno glavo razgrnili tančico medgeneracijski spremembi znamenite »klase G« z oznako W463. Tiste škatlaste, ki svojo podobo bolj ali manj ohranja že od leta 1979. Kaj prenaša facelift nadgradnja za modelno leto 2025, ki se je bolj kot videza pričakovano dotaknila tehnike v nedrjih vozila?

 

Otvorimo zgodbo na poglavju z najmanj spremembami – videzu torej. Gre predvsem za manjše oblikovne spremembe, kot so recimo nekoliko modificirana maska vozila s štirimi vzdolžno postavljenimi letvami, nekaj kozmetičnih sprememb pa sta doživela tudi oba odbijača. Ljubitelji podrobnosti bodo navedli še spremenjeno obrobo sprdnih stebričkov in možnost izbire 18, 19 in 20-palčnih platišč. Na voljo so tudi paketi oblikovnih nadgradenj, ki slišijo na ime Night, Professional Line in seveda športni AMG Line.

Pod motorni pokrov si je tokrat pot pričakovano utrla 48-voltna tehnologija blagega hibrida. Slednja podpira delovanje pogona v osnovnem G550 kot tudi v nabritem G63 AMG. Prvi ima nameščen trilitrski vrstni šestvaljnik, ki zmore 443 KM in 560 Nm navora, medtem ko se v nabritem G63 AMG modelu nahaja dobro znani štirilitrski twin-turbo V8 agregat s 585 KM in 850 Nm navora. Dovolj, da do stotice pospeši v vsega 4,2 sekunde. Tisti bolj delovno usmerjeni bodo morda posegli po dizelsko gnanemu G450d, katerega trilitrski prisilno polnjeni šestvaljnik zmore 367 KM in zajetnih 900 Nm navora. Še pred vstopom v dejansko leto 2025 pa se nam menda obeta električna različica EQG. Prenovljeni razred G bo še vedno izjemno zmogljiv terenec s tremi zaporami diferenciala, reduktorjem, 30- in 31-stopinjskim vstopnim oziroma izstopnim kotom ter 270 mm oddaljenosti od tal. Terenska naravnanost vozila se bo nadalje odražala tudi na multimedijskem sistemu MBUX z nekaj grafike Transparent Hood, specifične za terensko uporabo.

Ambient vozila je po novem serijsko obogaten z dvema 12,3-palčnima zaslonoma, ki bosta gostila še več aplikacij in možnosti za povezljivost s spletom. Razširjena je tudi paleta elektronskih pomočnikov, ki bo bdela nad vašim manevriranjem po asfaltiranem ali neutrjenem terenu oziroma celo med brodenjem po 70 cm globoki vodi. Več ob prihodu v podalpske salone.

Blaž Likovič
foto: MB

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button