AvtomobilizemNovice

Mercedes-AMG ima dva nova člana: GLC 43 in 63 S E-Performance

GLC 63 S prvič kot zmogljivi priključni hibrid.

Iz slovite tovarne v Affalterbachu je zapeljal strupeni dvojec Mercedes-AMG GLC, ki ponuja več moči, opreme in voznih užitkov od predhodnikov. AMG GLC bo voljo v dveh stopnjah zmogljivosti in sicer kot vstopni 43 4Matic ter prvi visoko zmogljivi priključno-hibridni 63 S E-Performance.

Novo generacijo Mercedesa GLC že precej dobro poznamo, saj je z nami že skoraj eno leto, nedavno pa je prispela tudi kupejevska različica, zato se bomo pri novih športnih AMG-jih podali kar v tehnikalije. Pod pokrovom rahlo omiljenega GLC 43 deluje 2-litrski štirivaljni bencinski motor s podporo elektrificiranega turbopolnilnika, ki ustvari prijetnih 310 kW (421 KM) in 500 Nm navora, zaganjalni generator pa po potrebi doprinese še dodatnih 10 kW (14 KM). Rezultata sta pospešek do stotice v 4,8 sekundah in najvišja hitrost 250 km/h. GLC 43 4Matic je za lažje krotenje dodatne konjenice opremljen s krmiljenjem zadnjih koles, naprednim AMG Performance štirikolesnim pogonom, za prenos moči skrbi bliskoviti devetstopenjski samodejni menjalnik, za stabilnost pa AMG Ride Control prilagodljivo vzmetenje.

Komur vse navedeno ne bo dovolj, se lahko odloči za polnovredno različico GLE 63 S E-Performance, katero poganja priključno-hibridni sklop, sestavljen iz poznanega prisilno polnjenega 2-litrskega bencinskega motorja in elektromotorja s 150 kW (204 KM) na zadnji osi. Ta v sodelovanju proizvedeta kar 500 kW (680 KM) in maksimalnih 1.020 Nm navora, kar se ob takojšnji odzivnosti električne plati prevede v pospešek do stotice v samo 3,5 sekundah, medtem ko najvišja hitrost znaša 275 km/h. Električni sistem s kompaktno 6,1 kWh baterijo poleg huliganske plati premore še ekološko, saj lahko zgolj na elektriko odpeljemo 12 kilometrov. Tako kot omiljenji brat, tudi močnejši GLC 63 S E-Performance uporablja devetstopenjski samodejni menjalnik, krmiljenje zadnje osi in štirikolesni pogon 4Matic+ ter sistem aktivnega preprečevanja nagibanja.

Oba modela sta prejela značilen AMG tretma zunanje in notranje podobe, ki prinaša spremenjeno sprednjo mrežo maske, agresivnejše odbijače, globoke stranske pragove in športen izpušni sistem s štirimi zaključki pri GLC 63. V notranjosti so moderen ambient novega GLC popestrili z objemajočimi AMG sedeži,  AMG Performance volanom s hitrimi gumbi za prilagajanje voznih nastavitev in specifičnimi grafikami MBUX operacijskega sistema. GLC 63 S E-Performance bo z začetkom prodaje na voljo kot ekskluzivna izdaja Edition 1, obogatena z edinstvenimi zunanjimi in notranjimi elementi. Strupena AMG GLC bosta prodajno pot začela proti koncu letošnjega leta, ko bodo znane tudi cene, zagotovo krepko preko meja 90 tisočakov za GLC 63 S E-Performance.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button