AvtomobilizemNovice

Mercedes-AMG GT2: Najmočnejši dirkalnik iz Affalterbacha

Vmesna stopnička med GT4 in GT3.

Mercedesov športni oddelek predstavlja najmočnejši dirkalnik za fizične osebe, ki zapolnjuje vrzel med vstopnim dirkalnikom razreda GT4 in še vedno najbolj nastrojenim GT3, katerega večinoma krotijo profesionalni vozniki. Kljub »drugi« stopnički, novi GT2 predstavlja veliko nadgradnjo od GT4 stopnje, hkrati želijo z jim pritegniti ambiciozne amaterske voznike.

Čeprav se to zdi skoraj nemogoče, še posebej ob upoštevanju, da AMG GT2 poganja navit 4-litrski bi-turbo V8 s 520 kW (707 KM) in 800 Nm navora, kar se vsekakor primerno za amaterje. Ali pač? Proizvajalec zagotavlja, da so ustvarili zaokrožen paket, katerega bo navkljub zajetni konjenici pod dolgim nosom povsem enostavno krotiti, četudi vsakega vikenda ne preživimo na dirkališču. Moč osemvaljnika se preko šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika prenaša na zadnji kolesni par. Na krovu so, kot se za avtomobil takšnega kova spodobi, tudi nastavljivo vzmetenje, kompozitne zavore s šestbatnimi čeljustmi in dodatne ojačitve za preprečitev nagibanja.

AMG GT2 v celoto povezuje obvezna izboljšana aerodinamika, kjer glavno vlogo prevzema zajetno zadnje karbonsko krilce, kateremu pomagajo poglobljen sprednji odbijač, nižja pragova in karbonski pokrov motorja z večjimi zračnimi režami. Več oprijema bodo nudile dirkaške pnevmatike ovite v lahkotna 18-palčna kovana platišča s sredinskim zaklepom. Zavoljo olajševalne kure in očiščene notranjosti, kjer ostajajo praktično le varnostna kletka, dirkaški sedež ter volan z digitalnimi merilniki, AMG GT2 na tehtnici pokaže manj kot 1.400 kilogramov.

Da bi strankam zagotovili kar se da preizkušene izdelke, bo novi član Mercedesove družine GT v prihodnjih nekaj tednih prestal obsežna testiranja, med drugim na vseh stezah sledeče sezone evropskega prvenstva GT2. Sledijo tudi različni vztrajnostni preizkusi v dirkaških razmerah. Začetek prodaje Mercedesa-AMG GT2 je predviden skladno z motošportno sezono 2023.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button