AvtomobilizemNovice

Mercedes-AMG GT piše drugo poglavje

Športni kupe prihaja z več prefinjenosti in praktičnosti.

Pri športnem plemenu iz Affalterbacha, kjer domuje podjetje Mercedes-AMG, je te dni sila prešerno. Svetu so namreč razkrili težko pričakovano drugo generacijo svojega zastavonoše, ki sliši na enostavno ime GT. Ljubitelji »zvezde« so malce nervozno pričakovali prihod novega GT-ja, saj so Nemci napovedali sočasen razvoj s precej bolj hedonističnim roadsterjem SL, in tako tedne preživeli ob grizljanju roževine – zaman. Dame in gospodje, tu je novi Mercedes-AMG GT, malce večji in s kar nekaj zajemalkami »uživaštva«, ki ga nudi SL. Mnogi ga sedaj vidijo kot neposrednega tekmeca mestnemu rivalu 911 …

 

Novi AMG GT je malce pridobil na dimenzijah in sedaj sprejme štiri potnike (2+2), vseeno pa na zadnji sedež povprečno raslih Zemljanov ne gre nameščati na daljših poteh. Je 18 centimetrov daljši, 4 centimetre daljši in ima za dobrih 70 milimetrov daljšo medosno razdaljo. Oblika se tako zdi še bolj tekoča in še bolj športno izklesana kot pri prvi generaciji. Za odlično usmerjanje zraka je zadolžen aktiven aerodinamični paket, tako na nosu kot zadku vozila, le zadnje krilo je nespremenljivo.

Pri Mercedes-AMG so novega GT-ja oblikovali z enim samim ciljem – svojim kupcem nuditi še bolj praktičen potovalnik brez vpliva na zmogljivost. Zato je novi AMG GT serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom 4Matic+, ki lahko navor porazdeli od 100-ih odstotkov na zadnji kolesni par pa vse do simetričnih 50:50. Za navor in konjenico je zadolžen dobro znani štirilitrski twin-turbo V8, ki bo na voljo v dveh zmogljivostnih različicah. V modelu AMG GT 63 bo zmogel 585 KM in 800 Nm, medtem ko bo AMG GT 55 nekoliko šibkejši s 476 KM in 700 Nm. Prvi vas do stotice katapultira v 3,2 sekunde, drugi pa v 3,9 in vse do elektronsko omejenih 315 km/h.

Pretikač je v obeh primerih enak, in sicer AMG Speedshift MCT 9G. Novinarski špiclji pri vsem tem neuradno napovedujejo prihod tudi priključno-hibridne različice, ki bo še zmogljivejša, saj naj bi širom sveta naleteli na kar nekaj štirikolesnih mul z možnostjo vstavitve električnega kabla.

Med tehnične dragulje bi morda dodali še elektronsko nadzorovan diferencial z omejenim zdrsom na zadnji osi, krmiljenje zadnjih koles, polaktivno hidravlično vzmetenje s prilagodljivimi blažilniki ter opcijski sistem za dvig nosu vozila, ki se lahko dvigne za največ 30 milimetrov. Med obširnim seznamom doplačil smo naleteli še na karbonsko-keramične zavore, ki lahko zamenjajo klasične litoželezne zavorne diske.

 

Zdaj pa presedlajmo na razkošje in udobje, ki je v večji meri preslikano iz uvodoma omenjenega modela SL. Kabina bo po novem še bolj razsvetljena, saj bo večja, še posebno bo do izraza prišla z opcijsko panoramsko stekleno streho. Ob pogledu na ambient takoj opazimo velike zračnike in 11,9-palčen osrednji zaslon občutljiv na dotik. Serijsko oblazinjenje ima vgrajeno masažno funkcijo in se zdi bolj ergonomsko kot športno oblikovano, vendar brez strahu. Za doplačilo boste prejeli agresivne športne fotelje, ki vas bodo objeli kot mama ob rojstvu – praktično ji(m) ne morete pobegniti. Prostor izza voznika in sovoznika sicer sprejme dva res majhna potnika, prednostno pa je namenjen shranjevanju prtljage. Sedeža druge vrste lahko tudi zložite in tako pridobite nekaj prostora za potencialne večje nakupe ali manjše pohištvene pakete.

Skratka, AMG GT je postal sila udoben in tudi relativno praktičen vsakdanji avtomobil, za tiste ki lahko pogrešijo med 150 in 200 tisočaki. V tem rangu se gibljejo napovedi, cenik pa bo objavljen kasneje letos. Prodaja nadalje sledi v prvi polovici prihodnjega leta, odvisno od tržišča. Nestrpni se boste pač odpravili v AMG očetnjavo, ki leži slab delovnik vožnje stran iz naše prestolnice. Ob povratku boste verjetno hitrejši …

Blaž Likovič
foto: MB

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button