AvtomobilizemNovice

Mercedes-AMG GLE 53 je pridobil zmogljiv hibridni sklop

Dodatek Hybrid prinaša večjo moč in do 87 kilometrov električne avtonomije.

Mercedes-AMG GLE 53 je poleg mile oblikovne preobrazbe postal zmogljiv priključni hibrid, ki ponuja večjo moč kot aktualni model in možnost vožnje zgolj v električnem načinu. GLE 53 Hybrid 4Matic+, kakor se sliši polno ime modela, širi elektrificirano ponudbo srebrnih puščic in v enem združuje športnost z vsakdanjo uporabno hibridno tehnologijo.

Srce tega hibridnega SUV-ja predstavlja nadgrajen prisilno polnjen 3-litrski vrstni šestvaljni bencinski motor, ki zdaj v lastni režiji ustvari 330 kW (449 KM), dodatno mu pomaga elektromotor z močjo 100 kW (136 KM) in 480 Nm navora, katerega napaja baterija s kapaciteto 31,2 kWh. Moč se preko devetstopenjskega samodejnega menjalnika in naprednega Performance 4Matic+ sistema prenaša na vsa štiri kolesa. Skupna sistemska zmogljivost znaša 544 KM in 750 Nm navora. V številkah novo pridobljena energičnost pomeni pospešek do stotice v 4,7 sekunde in doseg najvišje hitrosti 250 km/h.

Ključna pridobitev hibridnega GLE 53, poleg dodatne poskočnosti, je možnost vožnje v povsem električnem načinu do hitrosti 140 km/h in do 87 kilometrov daleč. Ko je baterija izčrpana jo je mogoče polniti s standardnim izmeničnim polnilnikom z močjo 11 kW ali opcijskim hitrim enosmernim priklopom s 60 kW, ki za 80 odstotkov kapacitete potrebuje zgolj 20 minut.

GLE 53 Hybrid 4Matic+ se oblikovno naslanja na ostale hibridne modele družine GLE, s kančkom športnosti aktualnega modela AMG, vključno z značilnimi oznakami in edinstvenim odprtim dovodom hladilnega zraka v sprednji maski. Prav tako je opremljen s standardnimi 21-palčnimi platišči in večjim zavornim sistemom s šestbatnimi čeljustmi ter 400 mm kolutmi na sprednji osi. V notranjosti se pohvali s prepoznavnim MBUX operacijskim sistemom z dvema panoramskima zaslonoma in dodatnimi funkcijami, značilnimi za hibridni pogon, ki ponujajo informacije o stanju baterije ter električnem dosegu.

Serijska oprema vključuje panoramsko strešno okno, ogrevana sprednja sedeža, samodejno prilagajanje snopa svetlobe žarometov, integracijo pametnega telefona in še veliko več. Vgrajeno ima tudi prilagodljivo zračno vzmetenje AMG Ride Control, ki zagotavlja ravnovesje med udobjem in značilno dinamiko družine AMG. Zavoljo hibridnega sistema so uvedli zna nova programa vožnje, Electric in Battery Hold, ki vozniku omogočata preklapljanje med povsem električno vožnjo ter ohranjanjem ravni napolnjenosti baterije. Za novega Mercedes-AMG GLE 53 Hybrid 4Matic+ v SUV izvedenki bo potrebno v domači Nemčiji odšteti najmanj 125.515 evrov, medtem ko se elegantni kupe ceni na vsaj 133.851 evrov.

Žiga Kolman
foto: Mercedes-Benz

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button