AvtomobilizemNovice

Mercedes-Benz AMG CLK GTR za 8 milijonov dolarjev

Sanjski cestno legalni dirkalnik iz devetdesetih za petične kupce.

Zgodba o izredno redkem Mercedesu pripravljenem za dražbo ni ravno običajna novička, temveč posebna priložnost za ponovno sanjarjenje o izjemnem CLK GTR Strassenversion, ki se bo v kratkem prodal za več milijonski znesek.

Divji športnik rojen leta 1997 je rezultat sodelovanja Mercedesa in AMG-ja – takrat nekoliko bolj ločenih podjetij kot danes – je neverjetna cestno legalna takratnega ultimativnega dirkalnika FIA GT prvenstva, razvita v vsega 128 dneh. Ročno narisan originalen dizajn je bil iz papirja po hitrem postopku prenesen v CAD in zatem v glinen tridimenzionalen model v merilu 1:5.

Takratne zahteve dirkaške serije so določale izdelavo najmanj 25 serijskih različic dirkalnega avtomobila, zato sta Mercedes in AMG v tako kratkem času bore malo ukrotila zver, s katero so v enakem letu osvojili šest od 11 FIA GT preizkušenj in pobrali prvenstvo. Gre za cestno izvedenko (Strassenversion) mogočnega dirkalnika, ki je leto kasneje (1998) zmagal čisto vse dirke.

Dotični CLK GTR nosi številko devet od 25 izdelanih primerkov – 20 kupejev in pet roadsterjev. Za voznikom domuje fantastičen 6,9-litrski atmosferski V12 motor, ki premore preko 600 konjskih moči in 775 Nm navora. Stotico je uspel doseči v uglednih 3,8 sekundah, pospeševanje se je zaustavilo pri 345 km/h. Nadvse hitrega športnika tudi po današnjih merilih spremlja pregrešna V12 simfonija, kar je popoln recept za uživanje na privatnem dirkališču.

Notranjost CLK GTR je močno oblikovana v slogu devetdesetih let, z volanom in analognimi merilniki, ki izgledajo kot neposredno preneseni iz običajnega dizelskega razred E. Precej bolj resna sta školjkasta sedeža in obilica oblazinjenja v alkantari ter dodatki armaturne plošče iz ogljikovih vlaken.

Omenjeni CLK GTR je v svojem življenju le redkokdaj raztegnil svoje noge. Po besedah avkcijske hiše Gooding & Co je bil kot nov leta 1997 prodan nemškemu kupcu in nato leta 2018 predan v roke trenutnega lastnika. Na merilniku je izpisanih le 1.442 prevoženih kilometrov, obenem avtomobilu pripadajo vsi papirji, dodatno karbonsko dno, komplet ključev za platišča in celo lesene podlage za varnejšo uporabo hidravlične dvigalke. Vse našteto za seboj potegne težko razumljivo ceno, po predvidevanjih Goodinga med 6 in 8 milijonov evrov.

Žiga Kolman
foto: Gooding & Co

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button