AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

McMurtry Speirling: Rekorder Goodwooda tudi v serijski obliki

Mali električni hiperšportnik s 1.000 konji bo dobil cestno legalno različico.

Mlado podjetje McMurtry iz okrožja Gloucestershire v jugovzhodni Angliji, je z najnovejšim projektom električnega športnika Speirling, osvojilo laskavi naziv najhitrejšega avtomobila na festivalu hitrosti v Goodwoodu. Zanimiv električni malček je s časom 39,08 sekund prehitel prejšnjega rekorderja, Volkswagna ID.R.

Speirling v stari irščini pomeni nevihto, a za razliko od bučnega grmenja, se električni projektil po stezi ni pognal s primerljivim truščem, vseeno pa je uspel pomesti s konkurenco. Tehnični podatki so zaenkrat skopi, vendar električni sklop okvirno proizvede 1.000 KM, zaradi česar se lahko Speirling do stotice požene v precej manj kot dveh sekundah, najvišja trenutno dosežena hitrost pa znaša 241 km/h.

McMurtryjevo mojstrovino definira več področij kot le mogočen pogon, za doseg takšnega rezultata sta potrebna tudi aerodinamika in nizka masa. K temu prispevajo tudi kompaktne mere, saj je Speirling le 1,1 metra visok, 3,5 metra dolg in 1,7 metra širok ter skoraj v celoti izdelan iz ogljikovih vlaken. Celotna masa ne presega ene tone, ampak to še ni vse, skrivnost 2.000-kilogramskega potiska k tlom se skriva v dveh ventilatorjih, ki ga praktično prisesata k vozni površini.

Pri McMurtryju so napovedali načrte izdelave serijske različice rekordnega Speirliga, ki bo brez dvoma postal najbolj razburljiv električni avtomobil z registrskimi tablicami. Proizvodnja bo najverjetneje zelo omejena, s ceno pa bodo botrovali pregrešno dragim hiperšportnikom.

Žiga Kolman
foto: McMurtry

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button