AvtomobilizemNovice

McMurtry Speirling Pure nadaljuje zgodbo originala

Speirling Pure je bolj učinkovit in še hitrejši kot poprej.

Mlado podjetje McMurtry iz jugovzhodne Anglije, je lansko leto z najnovejšim projektom električnega športnika Speirling presenetilo avtomobilsko publiko, saj so osvojilo laskavi naziv najhitrejšega avtomobila na festivalu hitrosti v Goodwoodu. Zanimiv električni malček je s časom 39,08 sekund prehitel prejšnjega rekorderja Volkswagna ID.R in hkrati navdušil s svojim unikatnim oblikovanjem. Sedaj, ko je prodaja že v polnem razmahu, so napovedali naslednjo različico Pure.

S prototipnim Speirlingom Pure se bodo predstavili na letošnjem dogodku v Goodwoodu, s proizvodnjo 100 primerkov bodo pričeli leta 2025, zanje bo potrebno odštet najmanj 952 tisoč evrov brez prištetega davka. Za takšen bajen znesek bodo kupci prejeli vse sposobnosti originalnega modela in številne dodatke, ki dvigajo zmogljivost malega Speirlinga. Popolnoma električni pogonski sklop še vedno proizvede zavidljivih 745 kW (1.000 KM), kar sodeluje 15-odstotno učinkovitejšim delovanjem dveh ventilatorjev in 14 odstotkov znižano maso vozila.

Za dovajanje energije vselej skrbi baterija s kapaciteto 60 kWh, katero je mogoče po popravkih hladilnega sistema do polnega oskrbeti v samo 20 minutah. Speirling Pure z 1,02 metra višine, 3,45 metra dolžine in 1,58 metra širine še vedno ostaja izredno kompakten superšportnik, ki je skoraj v celoti izdelan iz ogljikovih vlaken. Skupen rezultat vsega sta pospešek do stotice v bistveno manj kot dveh sekundah in najvišja hitrost 306 km/h. Zaradi zasnove s karbonskim monokokom in oprijemljivimi dirkaškimi pnevmatikami je Speirling primeren tudi za nekatere zvrsti motošporta.

Žiga Kolman
foto: McMurtry

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button