AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

McLarnov prvi električni športni terenec … za prvenstvo Extreme E

Ne gre še za serijski SUV, ampak le za dirkaško obliko električno gnanega brezpotnega bojevnika.

Britanska znamke, poznana predvsem iz sveta motošporta, še posebej Formule 1, se z novim štirikolesnim izdelkom podaja v svet brezpotnih tekmovanj. Namesto novega superšportnika ali hiperšportnika s sredinsko nameščenim motorjem na notranje izgorevanje, se predstavljajo z električno gnanim terencem.

Ne gre sicer za električno konkurenco Aston Martina DBX ali Bentleya Bentayge, McLaren še vedno ostaja proizvajalec hitrih bolidov, temveč za McLaren Racing člana dirkaške serije Extreme E. Vse bolj popularen odsek motoršporta privablja veliko pomembnih znamk, ekip in posameznikov, ki iščejo ekološko alternativo sodobnega avtomobilističnega športa. Med odmevnejšimi so ekipe kar treh voznikov Formule 1: Jenson Button, Nico Rosberg in Lewis Hamilton. Obenem pa so že tako času sledeči, da dvojico voznikov sestavljata ženska in moški.

Z Extreme E prvenstvom želijo čim več publike osvestiti glede trenutnih podnebnih sprememb in jih spodbuditi k skrbi za naravo. Tega se lotevajo tudi z organizacijo dirk na območjih katere je človeško poseganje najbolj prizadelo.

McLarnov dirkalnik Odyssey s 550 neslišnimi konjskimi močmi in obvezni živo oranžno barvo bo na sceni nastopil prihodnje leto. Za volan bosta sedla Novozelandska reli dirkačica Emma Gilmour in ameriški dirkač ter kaskaderska legenda Tanner Foust. Premierno so Odyssey razkrili na letošnji konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah – COP26.

Žiga Kolman
foto: McLaren

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button