AvtomobilizemNovice

McLaren razkriva smernice prihodnosti superšportnikov

Prihajajoči McLarni bodo sodobnost združevali s silhueto legendarnih predhodnikov.

McLaren je razkril oblikovalski pristop naslednje generacije športnih avtomobilov, ki ga navdihujeta bogata dirkaška zapuščine in kultni superšportniki. Novo obdobje oblikovlskega jezika se vrti okoli petih ključnih načel, ki bodo oblikovala zasnovo njihove naslednje generacije vozil.

McLarenovo oblikovanje bo z drzno estetiko, ki jo navdihujejo dirkalniki Formule 1, serij Can-Am in GT, vzbujalo čutno vznemirjenje. Vgrajene bodo edinstvene značilnosti, kot sta sredinsko nameščeni sedež McLarna F1 in inovativni izpušni sistem modela 765LT. Vsak McLaren bo imel mišičast in agilen videz, z boljšo aerodinamično učinkovitostjo ter zmanjšano maso. Zasnova bo brezhibno združevala zmogljive pogonske agregate in komponente podvozja.

Funkcionalen pristop bo dal prednost oblikovalskim elementom, ki ponujajo večjo končno zmogljivost. Tehnične komponente bodo izpostavljene, kjer bo to potrebno, kar bo prispevalo k lahki konstrukciji. Zasnova bo krpila voznikovo izkušnjo ter zagotavljala optimalno ergonomijo in vidljivost, brezhibno bodo integrirane analogne in digitalne informacije. Pri izdelavi bodo nadaljevali z uporaboinovativnih lahkih materialov, ki bodo nadaljnje razviti za večjo trdnost, vzdržljivost in trajnost.

Vsa načela se prevajajo v ključne oblikovalske znake, ki jih navdihuje McLarenova zapuščina na področju motošporta. Simetrični elementi z nizkim zašiljenim nosom, ki so jih navdihnili kultni dirkalniki, kot sta bolid Formule 1 MP4/4 in legendarni McLaren F1. Hkrati enako velja za velike odprtine za dovod zraka in značilne žaromete. Linija Performance Line, na katero so vplivali dirkalniki Can-Am in hiperšpoernika F1 ter P1, bo imela atletske, naprej nagnjene proporce s kratkimi previsi. Odprta zasnova zadnjega dela bo pripomogla k izboljšanemu odvajanju toplote in ustvarja širši, nižji profil, podoben dirkalnikom.

Prihodnji McLarni se bodo ponašali z veliko bolj vozniško osredotočenim kokpitom, za kar je ponovno odgovoren svet motošporta. Kljub osredotočenosti na zmogljivost, v notranjosti ne bo manjkalo udobja in prostornosti, kar bodo ustvarile konkavne površine in globok horizontalen pogled naprej.

Žiga Kolman
foto: McLaren

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button