AvtomobilizemNovice

McLaren Artura Trophy: Unikaten GT4 dirkalnik in edinstveno prvenstvo

Če premalo spremljate svet britanske znamke McLaren, je potrebno omeniti, da je Artura nekakšna sodobnejša hibridna zamenjava osnovnega modela 570S, kljub McLarnovem zanikanju. Kot predhodnika 570S, so tudi Arturo preobrazili v dirkalnik razreda GT4, kateremu so sedaj pod okriljem serije Trophy, odklenili dodatne sposobnosti.

Kot že vemo, je GT4 zaradi dostopnosti izredno popularna dirkaška kategorija, avtomobili pa so zaradi pravil vztrajnostnih dirk omejeni na področju zmogljivosti, aerodinamike in mase. Rešitev za izogib pravilom je organizacija lastnega prvenstva, tako je nastal McLaren Trophy, podobna reč kot Ferrarijevo prvenstvo Challenge.

Kaj se je torej spremenilo pri Arturi GT4? Moč twin-turbo V6 motorja je bila odklenjena na polnovrednih 585 KM, odstranjeni so nepotrebni omejilci zmogljivosti, opremili so ga z boljšim aerodinamičnim paketom. S temi potezami so sposobnost Arture Torphy približali dirkalnikom razreda GT3, celotna predelava pa je enostavno obrnljiva, če bi si lastniki želeli udeležiti uradnih GT4 tekmovanj.

Bodoči lastniki Artur Trophy se bodo lahko z odklenjenimi dirkalniki potegovali za najboljše rezultate na novem istoimenskem prvenstvu McLaren Trophy, ki se bo pričel v sredini prihodnjega leta. Stari 570S Trophy in nova Artura Trophy se bosta prvič pomerila na stezi Paul Richard, nadaljevali bodo v Misanu, Spa-Francorchampsu, Hockenheimu in Kataloniji.

Žiga Kolman
foto: McLaren

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button