AvtomobilizemNovice

McLaren Artura: Britanci s hibridnim superšportnikom obračajo nov list

Novo Arturo poganja twin-turbo V6 s priključno-hibridno pomočjo.

Nov model Artura je prva stopnička na poti elektrifikacije legendarne britanske znamke, ki razkriva novo podobo Sports družine, katera se je sedaj vrtela okoli modela 570S, umeščenega pod modeloma 720S in 765LT. Superšportni novinec predstavlja številne nove tehnologije, navsezadnje popolnoma novo platformo MCLA (McLaren Carbon Lightweight Architecture), ki je močnejša, bolj toga in varnejša od vseh prejšnjih karbonskih monokokov.

V osrčju Arture utripa nov 3-litrski twin-turbo V6 motor s 585 KM in 584 Nm navora. Dodatno je podprt priključno-hibridnim sistemom, katerega sestavljata elektromotor s 95 KM in 7,4 kWh baterija – ta mu omogoča 31 kilometrov električne avtonomije. Skupna moč pogonskega sklopa, odmerjena pri 680 KM in 804 Nm navora, se preko osemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika prenaša na zadnji kolesi. Pomembna naloga elektromotorja bo zapolnjevanje pomanjkanja navora in izboljšanje odziva stopalke za plin, obenem pa bodo zmanjšane emisije CO2 na 129 g/km ter poraba na 4,7 litra. Čeprav je Artura prijaznejši do okolja in denarnice, njegova zmogljivost ne šibi. Do stotice se požene v vsega 3 sekundah, pospešek do 200 km/h mine v 8,3 sekundah, maksimalna hitrost presega 330 km/h.

MCLA zasnova je bila optimizirana za elektrifikacijo, kar namiguje na prihod ostalih, hitrejših McLarnov. Artura je vključno z električno tehnologijo zelo lahkotna, na tehtnici se kazalec ustavi pri 1.395 kilogramih, zato lahko pričakujemo odlično odzivnost in natančno krmiljenje.

Pri McLarnu so prisluhnili lastnikom in novinarjem, precejšnjo pozornost so namreč namenili izboljšanju kakovosti ter stroškov vzdrževanja. Za tem stojijo s petletno garancijo avtomobila, šestletnim jamstvom na baterijo in 10 let na karoserijo. Veliko napredka je vidnega tudi pri kvaliteti notranjosti, izpilili so proces izdelave, obenem pa Arturo sestavlja 25 odstotkov manj kablov kot prejšnje modele. Prav tako bo olajšana vsakodnevna uporaba avtomobila z novi 8-palčnim informacijskim zaslonom s podporo Apple CarPlay in Android Auto, »over-the-air« posodobitvami ter aktivnim tempomatom.

Artura je v primerjavi s 570S približno enakih dimenzij, sicer z raztegnjeno medosno razdaljo in novim večtočkovno vpetim vzmetenjem zadaj skopaj z olajšanim elektronskim diferencialom. Unikatne Pirelli pnevmatike so ovite okoli 19-palčnih platišč spredaj in 20-palčnih zadaj. Za odličen občutek volana poskrbi hidravlična asistenca, za prikaz podatkov pa digitalni merilniki, poleg katerih se nahaja izbirnik štirih voznih načinov – comfort, sport, track in izključno električen.

Oblikovno gre pri Arturi za nekakšno evolucijo, z zmanjšanjem odrezavih linij in plavajočo silhueto, katero opredeljujeta dve zajetni zračni reži za dvižnimi vrati. Spredaj opazimo tanjša LED žarometa, očrnjen zadek pa dominira izrazit difuzor in visoko nameščen zaključek izpuha.

Za najbolj modernega McLarna bodo na otoku odšteli približno 185 tisoč funtov, kar preračunamo v 212 tisoč evrov, seveda brez prištetih dodatkov ali stroškov uvoza.

Žiga Kolman
foto: McLaren

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button