AvtomobilizemNovice

McLaren 765LT Spider: Divji superšportnik še brez strehe

Najmočnejši McLarnov Spider do sedaj.

Pred dobrim letom je svet avtomobilizma s svojimi zmožnostmi začel navduševati McLaren 765LT »Longtail«, strupena izpeljanka že tako pregrešno hitrega 720S. Superšportnik, ki je pometel z vso konkurenco in v nekaterih primerih segal že po hiperšportnikih, se sedaj predstavlja še kot brezstrešni Spider, v enakih omejenih številkah kot kupe. Če ste si ga morda želeli, pohitite, za letos so številke že pošle.

Nekoliko osvežimo podatke zmogljivosti, ki so sicer ujemajoči s kupejevskim 765LT. V osrčju avtomobila je nameščen poznan 4-litrski V8 z dvema turbinama, z močjo 775 KM in 800 Nm navora. Vsa ustvarjena energija se preko sedemstopenjskega dvosklopčnega menjalnika prenaša na zadnji kolesni par. Kljub elektronsko zložljivi karbonski strehi, je novinec od svojega brata težji za samo 49 kilogramov. To pomeni, da je za 80 kilogramov lažji od 720S Spider in obenem s pospeškom do stotice v 2,8 sekunde ter najvišjo hitrostjo 330 km/h, precej bolj poskočen.

Če si na hitro zaželite vetrič v laseh, vam bo ustreženo, kajti streha se odpre v vsega 11 sekundah. Zahvala gre kompleksnem mehanizmu z osmimi motorčki, kar obenem omogoča odpiranje do hitrosti 50 km/h. Kot tradicionalno, lahko ob zaprti strehi še vedno spustimo zadnje steklo za več zvočne spremljave iz titanskega izpuha. Spider je nastajal vzporedno s kupejem, zato ni bila potrebna nobena dodatna okrepitev karbonske monokok strukture MonoCage II, pri zagotavljanju varnosti ob prevračanju.

Mojstri iz Wokinga obljubljajo nepozabno vozno doživetje in odlično dinamiko na dirkaški stezi, saj 765LT ustvari 25 odstotkov več potiska k tlom kot običajni 720S Spider, prav tako ima optimizirano prestavno razmerje za 15 odstotkov hitrejše pospeševanje v prestavi.

V notranjosti se suhoparno skoraj dirkaško okolje združuje z udobjem kvalitetnih materialov in sodobne tehnologije. Digitalno okolje zastopajo digitalni merilniki pred voznikom in 8-palčni informacijski zaslon na sredini, zaradi varčevanja z maso pa se je poslovil avdio sistem. Brez doplačila je sicer mogoče obkljukati sistem štirih zvočnikov, ali dražji Bowers & Wilkins sistem. Kabina je odeta v alkantari z različnimi odtenki in kontrastnimi šivi, veliko elementov je iz karbonskih vlaken. Kdor želi povečati svoje opcije personalizacije, lahko svoje želje zaupa oddelku MSO (McLaren Special Operations).

765LT Spider v primerjavi s kupejem zahteva nekaj doplačila, v osnovi je za 35 tisočakov dražji – v domači Britaniji stane 364.775 evrov, zraven je potrebno dodati še uvoz v EU. Kot pri coupeju nameravajo izdelati 765 primerkov, letošnjo serijo so v celoti pokupile McLarnove redne stranke.

Žiga Kolman
foto: McLaren

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button