AvtomobilizemNovice

McLaren 720S GT3X: Britanski dirkaški posebnež za izbrane

Nova stvaritev iz Wokinga ponuja občutek dirkalnika za najbolj izkušene kupce.

McLaren je za vse kupce, ki iščejo nekaj izredno ekstremnega in jim običajni superšportniki niso dovolj, pripravil norega 720S GT3X – izključno dirkaško usmerjen model ne omejujejo različna pravila in regulacije, tako je postal najbolj ekstremna izpeljanka 720S do sedaj.

V McLarnovi prodajni paleti razreda Supercars (nekdanji Super Series) se novinec umešča nad nabrušenega 765LT. Razvoj skrajnega GT3X je vodila motošportna roka podjetja, uporablja še vedno enak 4-litrski V8 podprt z dvema turbopolnilnikoma. Standarden 720S GT3 ustreza FIA regulacijam dirkaške serije GT3, ker izvedenki X to ni potrebno, so motor osvobodili z dvema večjima turbinama, večjima izpušnima kolektorjema in novimi glavami valjev, za končen rezultat 720 KM. Ob pritisku gumba za dodaten potisk pri prehitevanju moč zraste za dodatnih 28 KM, skupno zmore 748 KM ali nekje 200 KM več od običajnega GT3 dirkalnika.

Seveda pa vsa ta dodatna moč zahteva dodatno hlajenje, s tem razlogom je spremenjen hladilni sistem, za varno zaustavljanje pa poskrbi komplet močnejši zavor. Obvezen aerodinamičen paket je precej podoben klasični GT3 konfiguraciji, z ošiljenim sprednjim odbijačem in ogromnim zadnjim krilcem. Model X je prejel enako vzmetenje kot GT3, skupaj z vso potrebno elektroniko za nastavljanje sistema proti zdrsu in intenzivnosti ABS-a.

Direktor motošportne veje pri McLarnu, Ian Morgan, je dejal, da imajo že odlično zasnovan GT3 dirkalnik, zato naloga izdelave hitrejše izvedenki ni bila zahtevna. Naviti GT3X bo v primerjavi z omejenim bratom postavljal občutno krajše čase okoli dirkaških stez.

Če se zavrtimo še okoli šasije, le ta je standardna MonoCage II karbonska školjka, katere notranjost je po pričakovanju špartansko dirkaška. V primeru GT3X je preoblikovana varnostna kletka speljana tako, da ponuja dovolj prostora za sovoznikov sedež.

Število izdelanih McLarnov 720S GT3X bo omejeno na 30 primerkov, cena ostaja še neznanka. Podobnega projekta se je McLaren lotil že leta 2012 z dirkaško preobraženim MP4-12C Can-Am, ki je kupce olajšal za 437 tisoč evrov. Standarden nov 720S GT3 stane dobrih 510 tisočakov, pri X pričakujemo znaten poskok cene.

Žiga Kolman
foto: McLaren

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button