AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Mazda3 slavi 20 let obstoja

Od Frankfurta 2003 pa do danes in šest milijonov vozil vmes.

Mazda3 je avtomobil, ki se solidno trži tudi v slovenskih avtomobilskih logih. Klena samurajka je bila svetu predstavljena v letu 2003 in sicer na salonu v Frankfurtu, do danes pa so jo v skupaj štirih generacijah izdelali v več kot šest milijonih primerkov.

Izrazit namig o prihodu Mazde3 smo prejeli že na ženevskem salonu 2003, ko so Japonci svetu predstavili študijo MX Sportif, ki je nazorno prikazala oblikovni slog Mazdine naslednje generacije družinske kombilimuzine. Takrat je vajeti podobe prevzel šef oblikovanja Hideki Suzuki, ki je vključevalo sodelovanje med Mazdinimi oblikovnimi centri v Nemčiji, Kaliforniji in na Japonskem.

Prva generacija Mazde3 je žela uspehe tako na domačem trgu kot v tujini, zato je druga generacija v 2013 s seboj pripeljala še več sodobne tehnologije in svežo motorno paleto z oznako Skyactiv ter nenazadnje odličen oblikovni slog Kodo. Takrat nas je prevzela v premierno predstavljeni Soul rdeči karoserijski barvi, ki ji je še danes kot ulita. Druga generacija nas je še posebej razveselila s prihodom dinamičnega MPS modela, ki je imel nadgrajeno podvozje, zavore, agregat in menjalnik. Vse z namenom še večjega užitkarstva med zajemanjem hitrih zavojev.

Zgodbo o uspehu sta nadaljevali še tretja in trenutno prisotna četrta generacija, pri čemer je bila slednja predstavljena kot Kai koncept in v motorno paleto vključila tehnološko prelomen bencinski Skyactiv-X agregat s tehnologijo delnega samovžiga (Spark Controlled Compression Ignition – SPCCI).

Zato je Mazda3 izredno pomemben član tega japonskega proizvajalca vozil in je močno vplivala na podobo znamke v zadnjih dvajset letih. Velja za enega izmed najbolje prodajanih modelov, navkljub limuzinski oziroma hatch izvedbi, ki zaradi vseh sort križancev počasi izgublja številčnost na asfaltu.

Blaž Likovič
foto: Mazda, caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button