AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Mazda vrača rotacijski motor!

Žal pa so specifikacije daleč pod ikoničnim pogonom v Mazdi RX-8.

Japonci so končno razblinili oblake, ki so se nabirali nad prihodom prenovljenega rotacijskega motorja, nad katerim se nas je množica navduševala v danes ikoničnem RX-8. Žal pa vas moramo takoj prizemljiti, da bo sodobna reinkarnacija precej ogoličena nad tisto, ki ste jo morda imeli v pričakovanjih, saj bo nov 830-kubični agregat nameščen v modelu z oznako MX-30 R-EV, torej kot »range extender« oziroma pribočnik električnemu pogonu.

Mazda MX-30 je električni avtomobil s relativno malo baterijo s kapaciteto 35,5 kWh. Ta bo v primeru modela MX-30 R-EV razpolovljena na zgolj 17,8 kWh kar naj bi zadoščalo za vsega 85 kilometrov avtonomije. Da temu vseeno ne bo tako bo poskrbel novi mini rotacijski agregat z že omenjenimi 830 kubičnimi centimetri delovnega volumna in 75 KM moči. Kljub sistemski moči 170 KM naj bi MX-30 R-EV do stotice pospešil šele v 9,1 sekunde, medtem ko bo celotna avtonomija vozila s polnim 50-litrskim rezervoarjem goriva znašala precej privlačnih 600 kilometrov. Končna hitrost 1,8 tone težkega samuraja pa je omejena na avtocestnih 138 km/h.

Povprečna poraba vozila naj bi znašala le slab liter na sto kilometrov in pri tem povzročila izpust v vrednosti le 21 gramov CO2 na kilometer, vendar je poraba hibridnih vozil precej odvisna od deleža elektrike. Polnjenje? Največ s 36 kW moči (DC priklop) kar bo električni šparovček nasitilo v 25 minutah, medtem ko bo na hišnem Wallboxu s 7 kW obred potraja uro in pol. Priznajte, precej priročni časi v teh stresnih vsakdanih. Več ob prihodu Mazde MX-30 R-EV v slovenske salone.

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button