AvtomobilizemNovice

Mazda predstavlja posodobljen e-Skyactiv X motor

Skyactiv-X enota z izboljšano učinkovitostjo in povečano zmogljivostjo.

Mazda je prenovila svoj odličen 2-litrski štirivaljni bencinski motor Skyactiv-X z blago hibridno pomočjo, bolj učinkovita formula prinaša tudi rahel poskok moči. Pogonski sklop z novo oznako e-Skyactiv X je že na voljo v novem CX-30 križancu, pod motornim pokrovom modela 3 bo ponujen z aprilom.

Nadgradnje motorja e-Skyactiv X zajemajo modifikacijo batov, prenovljeno nadzorno enoto, nekoliko povišano kompresijsko razmerje in spremenjeno delovanje sesalnega ventila. Rezultat je dodatni 6 KM in 16 Nm navora, skupaj je zmogljivost odmerjena pri 186 KM ter 240 Nm navora. Na novo so sprogramirali še delovanje zaganjalnega generatorja hibridne polovice, ki ponuja boljšo odzivnost in gladek prenos moči.

Poleg dodatne moči, so poskrbeli za izboljšano učinkovitost v primerjavi s predhodnim motorjem. Za primerjavo, CX-30 GT Sport s štirikolesnim pogonom v okolje izpusti 11 g/km manj ogljikovega dioksida, za 0,3 litra je zmanjšana poraba. Kot poprej bodo kupci lahko izbirali med sprednjim ali štirikolesnim pogonom in ročnim ali samodejnim menjalnikom. Pri nas bo potrebno za osnovno Mazdo CX-30 s prenovljenim e-Skyactiv X motorjem odšteti 26.090 evrov, s štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom do dražja za 5.600 evrov.

Sicer je bil podobnega ekološkega tretmaja deležen vstopni 2-litrski Skyactiv-G motor s 122 KM, kateremu so izpuste CO2 zmanjšali za 8 g/km, skladno z močnejšim agregatom so ga poimenovali e-Skyactiv G.

Žiga Kolman
foto: Mazda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button