AvtomobilizemNovice

Mazda MX-30 R-EV: vrnitev rotacijskega motorja

Več dosega s pomočjo rotacijskega generatorja energije.

Mazda je z modelom MX-30 leta 2020 vstopila v svet električnih vozil, a ljubitelji te japonske znamke smo še vedno pogrešali znamenit rotacijski »Wanklov« motor, ki se poslovil skupaj s športnim modelom RX-8. Sedaj obujajo ikono, vendar v nekoliko manj privlačnem paketu priključno-hibridnega MX-30 R-EV.

Mazdin novinec s polnim imenom MX-30 e-Skyactiv R-EV se inovativen priključni hibrid, ki združuje prednosti električnega pogona, z bencinskim podaljševalnikom dometa. Ta skrivnostni motorček je prav rotacijski motor z 830 kubičnimi centimetri delovne prostornine in enim rotorjem, ki po potrebi zagotavlja električno energijo relativno kompaktni bateriji s kapaciteto 17,8 kWh. Zgolj na elektriko bo mogoče prevoziti 85 kilometrov, kar je dovolj za večino vsakdanjih potepov, za daljša potovanja preko meje 600 kilometrov pa bo skrbel generator energije s 55 kW (75 KM) in 50-litrskim rezervoarjem.

Za rotacijski motor so se odločil prav zaradi kompaktnih mer, saj so ga uspeli namestiti pod sprednjim pokrovom, skupaj z elektromotorjem s 125 kW (170 KM) in 260 Nm navora. Spredaj gnani MX-30 R-EV je kljub rahlem poskoku mase na 1.778 kilogramov zavoljo močnejšega elektromotorja poskočnejši od povsem električnega MX-30. Pospešek do stotice se odvije v 9,1 sekundah, najvišja hitrost je omejena na 140 km/h. Zaradi vgradnje rezervoarja za gorivo, je prostornina prtljažnega prostora s 350-litri za 10 litrov manjša kot pri električarju, ostale mere so nespremenjene.

MX-30 e-Skyactiv R-EV bo odličen sopotnik za lastnike z aktivnim življenjskim slogom, saj ponuja funkcije, kot so združljivost z običajnim in hitrim polnjenjem, 1.500 W napajalnik in tri načine vožnje, prilagodljive glede na vozne razmere – običajni način, električni način in način polnjenja. Priključno-hibridni MX-30 bo na voljo v posebni izdaji Edition R s črnimi zunanjimi okrasnimi elementi in črnim oblazinjenjem ter streho v kontrastni kovinski barvi Maroon Rouge – odtenek povzet po barvi Mazdinega prvega osebnega vozila R360 Coupe. Sicer bomo lahko MX-30 R-EV od električne različice ločili po emblemih v obliki rotorja na karoseriji, talnih oblogah in naslonih za glavo ter svežih aerodinamičnih platiščih. Pri Mazdi že sprejemajo naročila za novega MX-30 R-EV, prve dostave bodo stekle v poletnih mesecih.

Žiga Kolman
foto: Mazda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button