AvtomobilizemNovice

Mazda Iconic SP: modernistična reinkarnacija RX-7

Wanklov motor še ni rekel zadnje.

Mazda je na letošnji japonski sejem mobilnosti pripeljala čudovit koncept Iconic SP, ki napoveduje prihodnost njihovih športnih modelov in predlaga naslednjo generacijo MX-5, čeprav zaradi pogona ter proporcev precej bolj spominja na legendarno serijo modelov RX. Inovativen konceptni športnik z zasnovo ustreza razvijajoči se avtomobilski industriji in navdušencem še vedno nudi pristen užitek v vožnji.

Mazda Iconic SP vključuje znamkin značilni dvovaljni rotacijski EV sistem, podoben kot pri serijskem modelu MX-30 R-EV s podaljševaljnikom dosega, ki ne ostaja kompakten in zagotavlja precejšnjo prilagodljivost postavitve, s čimer so dosegli odlične vozne lastnosti. Poleg tega se baterija avtomobila polni z obnovljivo energijo, medtem ko dvorotorski Wanklov motor deluje na ogljično nevtralno gorivo, kar je v skladu z zavezanostjo k trajnosti. Za energent lahko uporablja celo vodik, zavoljo visoke izhodne moči v območju 370 KM, pa je primeren za vznemirljivo športno vožnjo ali praktično vsakdanjo uporabo.

Koncept Iconic SP ima pri zasnovi v ospredju nizko težišče, kar je nujno za doseganje dinamičnosti. Kompakten in lahek rotacijski motor je domiselno nameščen na sredini vozila, kar omogoča nizek pokrov motorja in skoraj idealno porazdelitev mase v razmerju 50:50. Sicer je gre na področju oblikovanja za nekakšno sodobno reinkarnacijo elegantnih in preprosti linij zadnje generacije mazde RX-7, odeto v presenetljivo karoserijsko barvo Viola Red, ki simbolizira Mazdino korporativno filozofijo »obogatiti življenje v gibanju za tiste, ki jim služimo«. Pogled v notranjost razkrije minimalističen ambient z izbirnikom menjalnika, športen volan in osrednji zaslon na dotik s prikazom kamer, delovanja električnega sistema ter merilnika sil.

Žiga Kolman
foto: Mazda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button