AvtomobilizemNovice

Mazda CX-90: z velikim SUV-jem le onkraj luže

Mazda predstavlja novega zastavonošo med SUV-ji, s katero bodo žal nastopili le na severnoameriških tleh.

Zaradi velikega povpraševanja po velikih premijskih SUV-jih, bo Mazda do konca letošnjega leta predstavila štiri nove avtomobile iz skupine velikih modelov. Lanskoletnem razkritju srednje velikega SUV-ja CX-60 sledi drugi model CX-90, ki prinaša pomemben napredek na področju okoljske in varnostne učinkovitosti ter veliko zadovoljstva za volanom.

CX-90 je povsem nov model razvit po zahtevah kupcev v Severni Ameriki. Ponaša se z razširjeno karoserijo, veliko udobja, funkcionalnih rešitev in napredne varnosti, kot nalašč za velike družine. Oblikovanje novega CX-90 sledi smernicam Mazdinega oblikovalskega jezika KODO ali duša gibanja, ki potrjuje dejstvo »manj je več«. Prav tako v notranjosti ohranja izraz japonske estetike z elegantno postavitvijo, ki se poigrava z dinamiko svetlobe in uporablja naravne materiale.

Pod površjem novega velikana tičita moderna platforma in najsodobnejši pogonski sklopi. Na voljo bosta novo razvit prisilno polnjen 3,3-litrski vrstni šestvaljni bencinski motor s 340 KM in 500 Nm navora, podprt z 48-voltnim blago-hibridnim sistemom in priključni hibrid e-Skyactiv PHEV sestavljen iz 2,5-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja, baterije s kapaciteto 17,8 kWh ter sistemsko močjo 323 KM in 500 Nm navora. Obe motorni različico novega CX-90 sta povezani z osmestopenjskim samodejnim menjalnikom in novo arhitekturo štirikolesnega pogona s poudarkom na podajanje moči zadnjem kolesnem paru, kar bo poskrbelo za izboljšane vozne lastnosti.

 

Mazda je pozornost namenila tudi ustvarjanju udobnega okolja za potnike, saj je notranji prostor povečan okoli vseh sedežev. Tretja vrsta sedežev bo sprejela tri potnike in jih razvajala z lastnim območjem klimatizacije. Kljub integraciji digitalizaciji in integraciji večjih zaslonov (informacijski meri 12,3-palcev), ostajajo določene fizične tipke za hiter dostop. Poleg tega izboljšana konfiguracija CX-90 povečuje vlečne zmogljivosti, kar skupaj z drugimi pripomočki povečuje njegovo vsestranskost.

Žiga Kolman
foto: Mazda

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button