AvtomobilizemNovice

Mazda CX-60 tudi s šestvaljnim dizlom

Japonci se ne uklonijo birokratom in predstavljajo 3,3-litrski stroj za svojega zastavonošo!

Pri Mazdi so razkrili povsem no dizelski agregat, ki se bo prihodnje leto selil v motorno paleto paradnega SUV-ja CX-60. Agregat z oznako e-Skyactiv D ima 3,3-litra delovne prostornine s šestimi valji v vrsti in bo na voljo v dveh močnostnih različicah – 200 ali 254 KM, prav obema pa bo skupno sila uporabnih 550 Nm navora. Emisije? Menda zgolj 127 gramov ogljikovega dioksida na kilometer pri različici z 200 KM, saj ima omenjeni agregat s 40% enega izmed najvišjih termičnih izkoristkov, kar ga uvršča med najbolj učinkovite.

Skromnejša različica bo gnala sprednji kolesni par, medtem ko bo močnejša povezana s štirikolesnim pogonom i-Activ AWD. V obeh primerih je govora o tako imenovanem blagem hibridu z 48-voltno tehnologijo, ki omogoča podaljšano »jadranje« oziroma električno asistenco za nižjo porabo goriva.

Japonci so gradnjo novega agregata utemeljili s pravilnim razmerjem med prostornino, zmogljivostjo in varčnostjo. Nenazadnje je bila v igri tudi odlična uravnovešenost šestvaljnih agregatov, ki med delovanjem povzročajo najmanj vibracij. Prepričani so, da bodo kupci tako zadostili večim dejavnikom – naj si bo to vsakodnevna družinska raba, vleka počitniške prikolice ali zmogljivost ob vožnji.

Prav tako bo motorno paleto Mazde CX-60 dopolnil še trilitrski bencinski e-Skyactiv agregat, zato bo možnosti za vse dovolj. Vprašanje, ki se poraja pa je, kaj od tega bomo deležni v Evropi.

Blaž Likovič
foto: Mazda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button