AvtomobilizemNovice

Mazda CX-5 (2021): Tehnološko dovršena in bolj ekološka

Mazda je CX-5 za novo modelno leto namenila boljšo tehnologijo in učinkovite motorje.

Z namenom ohranjanja konkurenčnosti v primerjavi z novejšimi tekmeci, kot sta Škoda Karoq in Volkswagen Tiguan, je Mazda posodobila ponudbo SUV-ja CX-5. Med glavne novosti spada boljši informacijski sistem in razširitev motorne palete.

CX-5 lahko po novem opremimo z 2,5-litrskim štirivaljnim SkyActive G bencinskim motorjem, ki proizvede 143 kW (194 KM) in 258 Nm navora, dovolj za doseg stotice v 8,9 sekundah ter končne hitrosti 195 km/h. Tako kot osnovna 2-litrska enota, tudi ta predstavlja sistem izklopa valjev, kar zmanjša porabo na povprečnih 7,6 litrov. Spremembe so opazne pri dizelski ponudbi, najbolj zmogljiv SkyActive-D 2,2-litrski motor s 135 kW (184 KM) je sedaj združljiv tudi z izvedenko s sprednjim pogonom.

Vsi CX-5 modeli se pohvalijo z izboljšanim informacijskim sistemom. Stara 8-palčna enota je mesto odstopila večjem 10,25-palčnemu sistemu, s čistejšo sliko in hitrejšo odzivnostjo. Povezljiv je z Apple CarPlay in Android Auto storitvama, med drugim je CX-5 bogatejši za povezljivost z aplikacijo MyMazda, preko katere lahko daljinsko zaklepamo vrata, iščemo vozilo, programiramo navigacijske cilje, pregledujemo stanje vozila in oddamo naročilo servisne storitve.

Mazda je pripravila posebno izdajo vozil Homura, ki obeležujejo stoto obletnico japonske znamke. Homura v japonščini pomeni ogenj ali plamen, kar se odraža v edinstvenih črnih zunanjih in notranjih podrobnostih, posebno oblazinjenje ima kontrastne rdeče šive, unikatna so 19-palčna platišča. Poleg bogate serijske opreme je lahko zunanjost odeta v posebnih kovinskih barvah Soul Crytal rdeči ali Polymetal sivi.

Osnovna Mazda CX-5 bo slovenskega kupca olajšala za 26.790 evrov, posebna izvedenka Homura je ocenjena na 34.790 evrov, na cene dizelskih različic bo potrebno še nekoliko počakati.

Žiga Kolman
foto: Mazda

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button