AvtomobilizemNovice

Maserati MC20 GT2 v vsej svoji veličini

Maserati predstavlja najnovejšega bojevnika v dirkaški seriji GT2.

Na letošnji 24-urni dirki v Spa Francorchamps je Maserati razkril najnovejšo dirkaško mojstrovino, novega MC20 GT2. Marčevskem napovedniku je sledila intenzivna serija testov, s pomočjo katerih so natančno nastavili vse potrebne parametre novega dirkaškega trizoba.

Predstavnik najnovejše tehnologije in zmogljivosti, ki je premore italijanska znamka, bo poskusil zapolniti čevlje svojega uspešnega predhodnika MC12 GT2, s katerim so osvajali steze med letoma 2005 in 2010. Maserati MC20 GT2 ali kar GT2, v celoto združuje preteklost, sedanjost in prihodnost znamke. Navdih črpa iz izjemne zapuščine MC12 GT2 in prikazuje najboljši potencial novega superšportnika MC20. Njegova glavna značilnost je izjemen sredinsko nameščen Nettuno V6 motor z dvema turbopuhaloma, ki zmore 463 kW (621 KM). Ustvarjena moč se na zadnji kolesni par prenaša preko šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika in mehanskega diferenciala.

V osnovi so uporabili enak karbonski monokok kot pri serijskem MC20, vendar so dodalo obvezno varnostno kletko in rezervoar za gorivo s 120 litri volumna. Za varnost voznika skrbi školjkast sedež opremljen z večtočkovnim vpetjem, vihti pa povsem nov dirkaški volan z vsemi potrebnimi hitrimi nastavitvami. Področje dinamike so nadgradili z vzmetenjem z dvojnim vpetjem, nastavljivimi blažilniki, dodatnimi ojačitvami in zmogljivim dirkaškim zavornim sistemom z možnostjo prilagajanja sistema ABS.

Nenazadnje je tu dirkaška aerodinamika z raznimi krilci in večjimi zajemi zraka, dno je popolnoma ravno, kompozitna karoserija ima sisteme hitrega odklepanja, zadaj pa ga krasi ogromen nastavljiv spojler. Lahkotna 18-palčna platišča s hitrim sredinskim zaklepom so obuta v oprijemljive dirkaške pnevmatike. Maserati je z GT2 zasnoval in izdelal dirkalnik, namenjen zasebnim ekipam, ki združuje zgodovino, inovativnost in športno naravnanost, vse značilnosti italijanskih trizobov. Maserati GT2 bo sodeloval v prvenstvih ali posameznih dogodkih razreda GT2 in bo na stezi debitiral v zaključnih stopnjah letošnje evropske serije Fanatec GT, prihodnje leto pa bo sodeloval v celotni sezoni.

Žiga Kolman
foto: Maserati

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button