AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Maserati GranCabrio Folgore: prvi trizobi kabriolet na električni pogon

GranTurismo Folgore je pridobil platneno streho in postal GranCabrio Folgore.

Maserati je drugo polovico aprila popestril s premiero novega nevihtnega modela GranCabrio Folgore pod sloganom Made in Thunder. Naelektrena predstavitev je prinesla Maseratijev prvi brezstrešni model katerega poganja zgolj električna energija, s čimer odpirajo novo poglavje v zgodovini izdelave avtomobilov in napoveduje zanmivo ter inovativno prihodnost.

Večer so otvorili z navdušujočim zvočnim doživetjem priznanega italijanskega umetnika Dardusta, ki sta mu sledila italijanska igralka Matilda De Angelis in astrofizik Edwige Pezzulli, s pripovedjo o Maseratijevi bogati zgodovini ter povezanosti z italijansko prefinjenostjo, ki sovpada z rojstnim dnevom Leonarda Da Vincija. Vrhunec razstave je pomenila svetovna premiera modela GranCabrio Folgore, Maseratijevega prvega povsem električnega kabrioleta.ki združuje eleganco, športnost in najsodobnejšo tehnologijo, predstavlja harmonično mešanico inovacij in razkošja ter ponuja neprekosljivo udobje in kakovost izdelave.

GranCabria Folgore, tako kot sorodnega kupeja GranTurismo poganja sklop s tremi elektromotorji (enim spredaj, dvema zadaj) in štirikolesnim pogonom, ki premore nazivno moč kar 1.183 KM. Dejanska uporabna moč se ustavi pri še vedno mogočnih 560 kW (760 KM) in 1.350 Nm navora, kar odklepa pospešek do stotice v samo 2,8 sekundah ter najvišjo hitrost 290 km/h.

Pod površjem se skriva zajetna baterija s kapaciteto 92,5 kWh (83 kWh neto), ki shranjuje dovolj energije za vsaj 450 kilometrov dometa in se zavoljo 800-voltne arhitekture polni z največjo hitrostjo 270 kW – petminutni postanek povrne 100 kilometrov dosega. Komplet vzmetenja in zavor je enak kot pri klasičnem GranTurismu, vendar se Folgore pohvali še z učinkovitim regenerativnim zaviranjem s prilagodljivimi stopnjami intenzivnosti preko obvolanskih ročic.

Zložljiva platnena streha na voljo v petih različnih odtenkih, se zloži v 14 sekundah, do hitrosti 50 km/h, tako postanek pred začetkom užitkov v vetriču ni potreben. Notranjost sicer ostaja takšna kot jo poznamo že iz GranTurisma Folgore in jo sestavlja par velikih zaslonov, eden pa prikaz informacij o vožnji, drugi za pretakanje info-zanavnih vsebin in nastavljanje klimatske naprave. Aramturo dodatno krasi digitalna interpretacija klasične ure, za zvočni efekt pa poskrbi ozvočenje s simulacijo melodije osemvaljnega motorja.

Po GranTurismu Folgore in Grecale Folgore, Maseratijevih prvih popolnoma elektrificiranih modelih, GranCabrio Folgore dopolnjuje električno linijo blagovne znamke in prikazuje spretnost Modene na področju proizvodnje električnih vozil. S svojo najnovejšo stvaritvijo Maserati potrjuje svoj pionirski duh v avtomobilski industriji, saj sprejema elektrifikacijo in hkrati ostaja zvest svoji mogočni preteklosti.

Žiga Kolman
foto: Maserati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button