AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Maserati Ghibli praznuje 55 let

Trizoba ikona šteje že pet sveč po abrahamu.

V Modeni je te dni vsekakor veselo, saj Maseratijev model Ghibli praznuje že 55 let. Luč sveta je ugleda 3. novembra 1966 na mednarodnem avtomobilskem salonu v Torinu. Njegovo poimenovanje po močnem severno-afriškem toplem vetru ni naključje, saj se drži tradicije Maseratija in hkrati ponazarja zmogljivost in vročico tehničnih ter stilskih specifikacij.

Prva generacija s tovarniško oznako AM115, ki so jo sestavljali med letoma 1967 in 1973, je bila zamišljena kot dvovratni 2+2 GT roadster ali fastback coupe avtomobil z 4,7 oziroma 4,9-litrskim V8 agregatom v nosu. V nekaj več kot petih letih je dodobra tlakoval pot italijanskim športnikom po svetu in se uvrstil med deseterico najbolj ikoničnih športnikov iz 60-ih, vendar je svoje nadaljevanje v nekoliko bolj kockasti podobi doživel šele leta 1992.

Obdobje manjših a prisilno polnjenih agregatov in v usnje odetih vozil je zaznamovalo to generacijo, ki sta jo gnala turbobencinska dvo in 2,8-litska agregata s štirimi oziroma šestimi valji. Pred osmimi leti pa je v asfalt zagrizla aktualna tretja generacija, ki ni več dvovratni kupe temveč pravcata managerska limuzina. Danes ima v motorni paleti na voljo tako bencinska in dizelska trilitrska agregata, dvolitrskega bencinarja s tehnologijo blagega hibrida, vse pa prekaša 3,8-litrski twin-turbo V8 s 580 KM in 729 Nm navora.

Zakaj je trizobi Ghibli še danes popularna izbira finančno dobro podprtih ljubiteljev italijanskih športnih limuzin? Odkritje v spodnjem videu …

 

Blaž Likovič
foto: Maserati

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button