AvtomobilizemNovice

Manhart MH3 400d: zmogljivi dizli še niso rekli zadnje

Športni tretma za dizelskega BMW M340d.

Priznani nemški predelovalec Manhart je v svetu avtomobilizma znan predvsem po divjih predelavah bencinsko gnanih vozil, a se kljub  vztrajnem umiku dizelskih motorjev zavedajo potenciala njihove optimizacije. Še posebej to velja za zmogljive bavarske dizle, kot je prenovljeni BMW M340d generacije G20, kateremu so namenili več sloga in seveda okrepljeno konjenico.

MH3 400d, kot so poimenovali projekt, za osnovo uporablja izvrsten 3-litrski šestvaljni dizelski motor podprt z dvema turbopolnilnikoma, kateremu so namenili novo nadzorno enoto MHtronik. Rezultat je povečanje moči s 340 KM in 700 Nm navora na 380 KM ter 770 Nm, hkrati je izboljšana sama odzivnost pogona, kar brez dvoma poskrbi za skrajšanje standardnega pospeška do stotice v 4,6 sekunde. Dodatno moč spremlja tudi glasnejša zvočna spremljava, speljana skozi dušilnik z aktivnimi ventili in štiri 90-milimetrske zaključke na zadku, kot pri polnovrednem M3.

Poleg zmogljivosti so bavarski limuzini namenili tudi več vizualne prisotnosti, kar lahko pripišemo črni karoseriji s kompletom nalepk Manhart s srebrnimi in rdečimi črtami. Za več športnega pridiha poskrbijo karbonski dodatki iz ponudbe M Performance, kot so krilce pod na dnu sprednjega odbijača, manjši spojler na prtljažnih vratih in zadnji difuzor. Kot se za tovrstno predelavo spodobi, so se na vseh štih koncih znašla nova 20-palčna kovana platišča Concave One s petimi dvojnimi kraki in mat črnim zaključkom. Samo držo vozila so izboljšali s 40-milimetrskim znižanjem prednje in 30-milimetrskim znižanjem zadnje osi, z uporabo krajših vzmeti proizvajalca H&R. Spremembam ni ubežala niti notranjost, kjer najdemo M športne sedeže z novimi prevlekami zgodnjega dela hrbtišča, obvolanske prestavne ročice iz ogljikovih vlaken in osvetljene pragove.

Žiga Kolman
foto: Manhart

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button