AvtomobilizemNovice

Manhart MH3 3.5 Turbo: E30 M3 s šestvaljnim srcem

Legendarni M3 je z novim motorjem postal razpuščena zver.

Restomod predelave se je tokrat lotil tudi Manhart, na osnovi legendarnega BMW E30 M3, ki si je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pridobil status najuspešnejšega turnega dirkalnika svojega časa in osvojil številna prvenstva ter zmage. Kot poklon temu kultnemu avtomobilu so pri Manhartovem oddelku za klasična vozila pripravili modificirano različico E30 M3, z imenom MH3 3.5 Turbo.

MH3 3.5 Turbo ko že rečeno črpa navdih iz motošportne dediščine modela E30 M3, hkrati pa vključuje pridih sodobnega časa. Prvotni štirivaljni motor z visokim številom vrtljajev je nadomestil šestvaljnik s podporo turbopolnilnika iz vozila Alpina B7 S Turbo. 3,5-litrski prisilno polnjen vrstni šestvaljni motor proizvede 405 KM in 650 Nm navora, kar lahko voznik prilagaja z ročnim regulatorjem, za navdušujoč zvok pa skrbi man zadušen izpušni sistem.

Moč se na zadnji kolesni par prenaša prek petstopenjskega ročnega menjalnika in diferenciala Drexler z delni zaporo in dodatnim hlajenjem. Ne le tehnično, MH3 3.5 Turbo je postal bolj nastopaški tudi vizualno, saj so mu namenili aerodinamične dodatke, kot so karbonska zakrilca spredaj in zadnji spojler v slogu E30 M3 Sport Evolution. Vozilo krasi matirana zelena folija, dopolnjena z očrnelo zadnjo osvetlitvijo in rdečimi poudarki.

Manhartov M3 na steroidih sedi na novih Concave One platiščih s klasičnim vzorcem z dvojnimi kraki, ki sovpadajo z večjim zavornim sistemom s svetlo rdečimi zavornimi čeljustmi. Standardno vzmetenje je nadomestilo je bilo modernejše z monotubnim sistemom, ki je delo specialistov pri H&R, kar zagotavlja boljšo lego na cesti, večji oprijem in vodljivost.

V kabini potnike pozdravi originalna usnjena notranjost v kardinalsko rdeči barvi. Volan je trikraki športni znamke Momo z logotipom Manhart, prestavna ročica pa je skladno lesena. V zračniku vgrajen prikazovalnik podatkov vozniku zagotavlja bistvene informacije o motorju. MH3 3.5 Turbo kot poklon zapuščini modela E30 M3, združuje nostalgijo z najsodobnejšo tehnologijo in dodatki.

Žiga Kolman
foto: Manhart

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button