AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Lucid Air Sapphire: Pošastna električna limuzina in nova športna podznamka

Tesla Model S Plaid dobiva pravo konkurenco.

Lucid Motors z novim najhitrejšim štrivratnim električnim modelom Air Sapphire predstavlja 1.200-konjsko konkurenco skoraj nepremagljive Tesle Model S Plaid in razkriva načrte nove istoimenske športne veje. Air Sapphire obljublja nepojmljive številke – pospešek do stotice v manj kot dveh sekundah, do 160 km/h v največ štirih in četrt milje (402 m) pod mejo devetih sekund.

Vsekakor obetavni podatki, na katere smo dandanes v svetu električnih avtomobilov skoraj že navajeni, a količina truda vloženega v doseg takšnih številk je vselej gromozanska, kljub temu, da je v električni dobi nekoliko lažje doseči nove mejnike. To bo Lucid Air Sapphire dosegal z novim pogonom sestavljenim iz treh, namesto dveh elektromotorjev, katerih skupna moč bo presegla 1.200 KM.

Da bo 2,5-tonska prestižna limuzina bolje izkoristila novo pridobljeno moč, so morali slediti standardnim načinom izboljšave dinamike in namestiti večje karbon-keramične zavore, trše vzmetenje ter posebej razvite Michelin Pilot Sport 4S pnevmatike. Hkrati so razširili sprednja in zadnja koloteka, skrita v širših blatnikih, kar nakazuje na pravo naravo Air Sapphire. Povsem verjetno lahko za avtomobil takšnega kova pričakujemo napreden sistem vektoringa navora, ki bo pripomogel k boljši voznim lastnostim in lažjem krotenju zmogljivega pogona.

Vzporedno z razkritjem divjega Air Sapphire s ceno kar 250 tisoč evrov, so napovedali ustanovitev lastne športne divizije z imenom Sapphire, ki naj bi odseval ameriško imperialistično modro dirkaško barvo in dragulj kalifornijske zvezne države – Benitoite. Da avtomobili, ki že v standardni obliki ponujajo preko 1.000 KM, potrebujejo športni oddelek je skoraj nepojmljivo, a v takšno smer se očitno giblje sodobna električna mobilnost. Čeprav tako norih avtomobilov nihče zares ne potrebuje, smo navdušeni, kaj bo prihodnost prinesla.

Žiga Kolman
foto: Lucid Motors

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button