AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Lotus Eletre: prvi hiper-električni SUV!

VIDEO: Prvi SUV in prvi »štromar« pri britanski športni znamki!

Lotus, britansko športno podjetje, ki danes deluje pod okriljem kitajskega avtomobilističnega koncerna Geely, je prečilo velik mejnik v svoji zgodovini. Predstavili so prvega športnega terenca Eletre, ki je povrhu še popolnoma električno gnan.

 

Lotus Eletre je povsem samosvoj model pri tej znamki in se dejansko velikostno uvršča k športnima Lamborghini Urusu ter bodočemu Ferrariju Purosangue. V dolžino namreč meri 5,1 metra in potnike razvaja s precej dolgo medosno razdaljo, ki jo omogoča namenska in Lotusova lastna EPA platforma (Electric Premium Architecture). Da so Britanci krenili v pravo smer krepijo z dejstvom, da bo omenjena osnova na voljo tudi preostalim avtomobilskim izdelovalcem.

Tehničnih podatkov pravzaprav ni veliko. Pogon bo zmogel več kot 600 KM z baterijo kapacitete prek 100 kWh, kar je dovolj za približno 600 kilometrov avtonomije in pospeševanje do stotice v manj kot treh sekundah. Polnjenje bo možno z močjo kar 350 kW DC oziroma do 22 kW pri izmeničnem toku. Vozilo bo serijsko opremljeno z zračnim vzmetenjem, medtem ko boste v košarico dobrot lahko dodali aktivne blažilnike, vektorski razporeditev navora ter recimo krmiljenje zadnjih koles.

Eletre bo tudi nekakšen tehnološki pionir glede delno avtonomne vožnje saj bo kot prvi serijski avtomobil opremljen z naprednim laserskim sistemom LIDAR, za kar najbolj natančno prepoznavanje okolice. Ta tehnološki paket je namenjen predvsem kitajskim kupcem, saj je obcestna infrastruktura tam bistveno hitreje napredovala kot recimo evropska. Drugi pomembni vidik snovanja je bila aerodinamika, kateri podrejena je celotna oblika in struktura vozila za kar najbolj učinkovito rabo energije. Vozilo bo v notranjosti polno predelanih in okolju prijaznih materialov, od reciklirane plastike do trajnostno pridelanega lesa.

Pod črto bo Lotus Eletre tehnološko precej napreden in digitaliziran električni voz, za lastništvo katerega boste morali odšteti več kot sto evrskih tisočakov. Izdelovali ga bodo na Kitajskem, in sicer v ne ravno najbolj priljubljenem Wuhanu, prihod v salone pa pričakujemo prihodnje leto.

Blaž Likovič
foto: Lotus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button