AvtomobilizemE-MobilnostNa kolesihNovice

Lexusova električna prihodnost

Premijska japonska znamka pripravlja nove namenske električne avtomobile.

Lexus, tako kot večina avtomobilskih proizvajalcev, stremi k električni prihodnosti, zato so predstavil svojo strategijo za novo generacijo električnih vozil, s katero želi do leta 2035 na svetovni ravni postati znamka zgolj tovrstnih vozil. Če bodo razmere dopuščale, nameravajo ta cilj na stari celini doseči že s koncem desetletja. Na letnem forumu Kenshiki v Bruslju je podjetje predstavilo svoje načrte, vključno z razvojem nove modularne arhitekture, baterij nove generacije in revolucijo na področju programske opreme.

Naslednja generacija Lexusovih baterijsko-električni vozil bo imela modularno zasnovo, razdeljeno na tri dele in bo za večjo svobodo oblikovanji vozila uporabljala proces gigacasting. S tem pristopom bodo znatno skrajšali čas proizvodnje in omogočili prilagodljiv razvoj različnih vrst vozil. Sistem gigacasting bo prispeval k večji togosti, zmanjšanju mase in izboljšanju dinamičnega izkoristka.

Na dogodku so predstavili koncepta LF-ZC in LF-ZL, s katerima prikazujejo svoj prihodnji pristop k elektrifikaciji in inovativnim tehnologijam. LF-ZC napoveduje novo Lexusovo serijsko limuzino, ki naj bi jo začeli izdelovati leta 2026 in poudarja elegantne proporce, nizko težišče ter kombinacijo funkcionalnosti in estetike. LF-ZL je študija električnega SUV-ja, ki se osredotoča na osebno uporabniško izkušnjo in trajnostne oblikovne elemente, kot je uporaba bambusa v kabini.

Podjetje je predstavilo tudi lasten operacijski sistem Arene, ki vključuje prepoznavanje glasu na podlagi umetne inteligence za hitre odzive in prilagojene predloge. Sistem se lahko nauči voznikovih rutin, priljubljenih aplikacij in funkcij ter jih samodejno aktivira. S tem želijo povečati užitek v vožnji z izkoriščanjem posebnih značilnosti delovanja električnih vozil, vključno s sunkovitim pospeševanjem in gladkim nadzorom moči.

V bližnji prihodnosti bo Lexus nadaljeval svoj tehnološki pristop k elektrifikaciji in predstavil modele z več možnostmi pogonskih sklopov. Električna vozila, ki uporabljajo aktualno platformo globalne arhitekture, in tiste na platformi naslednje generacije. Japonsko podjetje bo uvedlo razne nove tehnologije baterij, saj nameravajo uvesti zmogljivo litij-ionsko enoto s časom polnjenja od 10 do 80 odstotkov v približno 20 minutah in dosegom približno 800 km (po merjenju WLTP). Lexus v Evropi beleži precejšnjo rast prodaje, predvidevajo, da bo prodaja novih avtomobilov do konca letošnjega leta dosegla približno 74 tisoč enot, kar je 50-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom. Popularnost nameravajo zgolj stopnjevati, k čemur bodo pripomogli novi modeli, cilj pa so šestmestne prodajne številke.

Žiga Kolman
foto: Lexus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button