AvtomobilizemNovice

Lexusov novi velikan za Severno Ameriko

TX kot prvi Lexusov SUV ponuja prostor za sedem potnikov.

Lexus je za severnoameriški trg predstavil svoj prvi veliki SUV s tremi vrstami sedežev, ki v segment tovrstnih avtomobilov prinaša svež val premijske izkušnje, s poudarkom na udobju, napredni tehnologiji in zmogljivosti. Model TX z letnico 2024 ponuja prostorno in značilno mirno notranjost, dovolj veliko za sedem potnikov ter vso njihovo prtljago.

TX nadaljuje razvoj Lexusovih SUV-jev in temelji na osnovah voznega značaja znamke ter ponuja vzajemno ter vznemirljivo vozno izkušnjo. Zaznamujeta ga elegantna in hkrati aerodinamično optimiziran silhueta, z značilno enojno sprednjo masko z vzorci vretena. Na voljo bo v štirih stopnjah opreme – Standard, Premium, Luxury in F Sport Performance za več športnega občutka.

Moderno notranjost zaznamuje sodobna digitalizacija v obliki 12,3-palčnega voznikovega zaslona, z dodatnim projicirnim prikazovalnikom, kar pomaga pri osredotočanju na vožnjo in osrednji 14-palčni multimedijski zaslon na dotik z brezžično integracijo storitev Apple CarPlay ter Android Auto. Lastnike bo po želji glasbeno razvajalo odlično prostorsko ozvočenje Mark Levinson Premium s kar 21 zvočniki.

Lexus TX daje prednost uporabnosti v vseh treh vrstah sedežev, saj so po celem vozilu razsajeni praktični odlagalni prostori, polnilni priklopi in nosilci za pijačo. Uporabniki lahko po želji prilagajajo sedalne položaje, izberejo lahko tudi kapitansko postavitev sedežev za več udobja v drugi vrsti, tisti zadaj pa bodo do tretje vrste enostavno dostopali s pomočjo mehanizma za pomik sredinskih sedežev. Z vsemi sedeži v normalnem položaju je v prtljažniku dovolj prostora za 572 litrov prtljage, z zloženim zadnjima vrstama pa se volumen poveča na kar 2,746 litrov.

Za premikanje velikanskega Lexusa TX bodo skrbeli trije različni pogonski sklopi in sicer vstopni 2,4-litrski turbobencinski motor z 275 KM, nekoliko zmogljivejša različica s podporo hibridne tehnologije in sistemsko močjo 366 KM ter priključno-hibridni sklop s 3,5-litrsko V6 enoto s 406 KM, ki ponuja do 53 kilometrov električne vožnje. Slednji model TX 550h+ ponuja tudi inteligentni štirikolesni pogon Direct4 in štirikolesno krmiljenje DRS.

Varnost je prednostna naloga, saj je model 2024 TX serijsko opremljen z Lexusovim varnostnim sistemom+ 3.0. Ta sklop aktivnih varnostnih funkcij vključuje sistem za preprečevanje naleta, dinamični radarski tempomat pri vseh hitrostih, asistenco za sledenje voznemu pasu, opozorilnik za zapustitev voznega pasu s krmilno asistenco, sistem prepoznavanja prometnih znakov in pripomoček za proaktivno vožnjo. Lexus TX bo na prodajno pot stopil jeseni prihodnje leto, žal se bo osredotočal le na iskanje kupcev v Severni Ameriki, zato prihod na staro celino ni predviden.

Žiga Kolman
foto: Lexus

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button