AvtomobilizemNovice

Leta 2025 prihaja popolnoma nova Lada Niva

Originalna Niva je na trgu že 45 let, kot kaže, se bo njena pot nadaljevala.

Prihaja popolnoma nova Lada Niva, originalen model pa je na trgu prisoten že vse od leta 1977, saj so Ruski kupci precej zadovoljni s preprostim in cenovno dostopnim terencem. Renault, lastnik Lade, je znamko v lanskem letu združil s svojo nizkocenovno alternativo Dacia, sedaj napovedujejo razvoj nove generacije ikoničnega brezpotnega bojevnika, pričakovanega že v letu 2025.

Originalen model so lani preimenovali v Lada Niva Legend, medtem ko je vzporedno na voljo tudi leta 2020 osvežena Niva Travel, izdelek preteklega sodelovanja z General Motors. Kljub svojim 45 letom, nameravajo Nivo Legend v Rusiji prodajati vse do prihoda novega modela, kajti povpraševanje ostaja izredno visoko, obenem tamkajšnja pravila ne omejujejo izdelave starejših avtomobilov.

Lada je sad sodelovanja Fiata in Ruskega ministrstva za gospodarstvo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ki je sicer svojo pot začela kot AutoVAZ, preden so je uradno pod zdajšnjim imenom zagnali leta 1973. Podjetje je bilo znano po izdelavi škatlastih in robustnih avtomobilov, kot so Riva, Samara in seveda Niva. Brez drastičnih sprememb so nadaljevali vse do leta 2016, ko je vodstvo prevzel francoski Renault.

Prvič so načrte prihoda nove Nive razkrili na Daciini predstavitvi novega sedemsedežnega enoprostorca Jogger, ki je zasnovan na CMF-B platformi skupine Renault, kakršno bodo povsem verjetno uporabili tudi pri novi generaciji ruskega terenca, za kakovosten štirikolesni pogon pa bodo poskrbeli eksperti pri Ladi. Podrobnejši podatki še niso znani, bi pa lahko nova Niva zapolnila praznino prav tako dostopnega Suzukija Jimny, ki se je moral zaradi neizpolnjevanja okoljevarstvenih predpisov lani posloviti iz evropskega trga.

Žiga Kolman
foto: Lada

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Preberite še
Close
Back to top button