AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Legacy Tour 2024 v čast GTO modelu

VIDEO: Natanko 40 let mineva od odmevne Ferrarijeve premiere na salonu v Ženevi. Takrat so vodilni za krmilom »poskočnega konjička« svetu razkrili model Ferrari 288 GTO, ki je bil nekakšna eksotična izpeljanka modela 308 GTB. V počastitev okrogli obletnici premiere se bo v letošnjem oktobru odvil dogodek imenovan GTO Legacy Tour 2024.

Dotični dogodek bo potekal v okolici Dolomitov in bo pravzaprav drugo poglavje v Legacy Tour zgodbi, ki jo je lani načel z F40 tematsko obarvani pripetljaj. Takrat so je 39 ekip podalo na raziskovalno pot, ki je potekala od Forte dei Marmija prek Apuanskih Alp do toskanskega podeželja Maranella.

Legacy Tour 2024 se začne v Val Rendeni in bo do konca poti, ki se zopet zaključi v Maranellu, poskrbela za ozadje obarvano z Dolomiti. Na sedežu Ferrarija bodo strokovnjaki oddelka Classiche skupaj s prvotnimi člani razvoja GTO projekta razkrili nekaj tančic, ki so še ovite okoli vozila. Vsi v dogodek vključeni avtomobili bodo nato razstavljeni v tovarni, GTO Legacy Tour 2024 pa se uradno zaključi s parado na dirkališču Fiorano. Vse to med 1. in 5. oktobrom.

 

Na kratko o Ferrariju GTO

Ferrari 288 GTO (type F114) velja za prvi »konjičkov« super športni avtomobil, za katerega je poskrbel njegov vzdolžno nameščeni 2,8-litrski twin-turbo V8 agregat s 400 KM in 496 Nm navora. Od tod tudi neuradna oznaka »288«, medtem ko tričrkovje GTO izhaja iz legendarnega zbirateljskega modela 250 GTO. Sprva so pri »rdečih iz Maranella« nameravali izdelati le 200 primerkov, kolikor je bilo potrebnih za pridobitev homologacije za dirke skupine B, vendar pa so poznejše večje spremembe znotraj FIA pravil povzročile umik Ferrarija iz prvenstva, GTO pa se je v zgodovino zapisal kot prvi Ferrarijev super športnik. V treh letih so izdelali 272 primerkov, katerim so uspešno sledili nasledniki F40, F50, Enzo Ferrari in LaFerrari.

Blaž Likovič
foto: LT

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button