AvtomobilizemNoviceZanimivosti

Le še 13 odstotkov novih vozil s klasično ročno zavoro

Delež, ki pada hitreje kot zunanje temperature.

Nedavna raziskava med prodajalci vozil na večjih evropskih tržiščih je razkrila, da kar 87 odstotkov novih vozil iz salona odpelje z elektronsko parkirno zavoro. Torej, le še vsak osmi avtomobil ima vgrajeno klasično ročno zavoro, vsi preostali pa so postali dolgočasni. Dolgočasni?

Seveda, kajti zunaj že sneži in vsi entuziasti bočnega drsenja v klasičnih vsakodnevnih vozilih s konjenico med 80 in 150 »žvinčeti« kaj več od »ročkanja na zasneženem (in praznem!) parkirišču ne doživimo, zato je umik tega ključnega elementa za nas pravcata bridkost.

Večini voznikov za tovrstne cestne falote ni mar, zato recimo odločitev BMW-ja in Peugeota o umiku ročnih zavor že pred leti ne preseneča, nazadnje pa sta to storila še mestna malčka Citroën C1 in Nissan Micra. Delež vozil s klasično ročno zavoro je še leta 2018 znašal 37 odstotkov, v 2019 padel na 30 %, leto kasneje zdrsnil na 20 % in lani dosegel 17 %. V tovrstnem tempu bo ročica na vaši desni strani svojo življenjsko pot slenila v dveh do treh letih. Da vse ni tako črnogledo lahko za konec še dodamo, da obstoja četica štirikolesnikov s precej zajetno stajo konj, ki uporabe ročne zavore za izvajanje »kavčukovih krofov« ne potrebuje …

Blaž Likovič
foto: caranduser.com

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button