AvtomobilizemNovice

Le izven Evrope: Hyundai Elantra N

VIDEO: Športna limuzina nadaljuje korejsko zgodbo okoli črke N …

Na jugu Korejskega polotoka se vrstijo dnevi grmenja, vendar k sreči ne iz ozračja temveč iz izpuha novega člana športne družine N. Hyundai je namreč predstavil novo Elantro N, ki se na določenih trgih trži tudi pod imenom i30 Sedan. V evropskih salonih boste korejsko limuzino zaman iskali, kar posledično pomeni, da tudi Elantro N.

 

Kljub temu smo preverili nekaj podrobnosti okoli vroče korejke. Precej elementov si (pričakovano) deli z modelom i30 N, zato pogonsko srce tvori dvolitrski prisilno polnjeni agregat z 280 KM, ki ima nekoliko modificirano turbopuhalo. V okviru pogona pričakujte še osemstopenjski menjalnik z dvema sklopkama in elektronsko krmiljeno zaporo diferenciala. Elantra N do stotice pospeši v 5,3 sekunde in svoj sprint prekine pri 250 km/h. Korejci trdijo, da gre za njihov najbolj izpopolnjen N model ta hip, saj ima vgrajene najsodobnejše oddelčne tako elektronske kot mehanske rešitve, kot so recimo druga generacija krmiljenja podvozja ESC Gen.2, pogonska gred iz WRC dirkalnikov, izboljšano hlajenje zavornih kolutov in nenazadnje tudi N Sound Equalizer za uravnavanje zvoka iz izpuha. Poslanstvo vozila vsekakor najdete med zavoji in zaprtih dirkališčih, kjer njegova tehnologija pride do pravega izraza.

Vizualno je Elantra N pričakovana zmes aktualnih hišnih oblikovnih prijemov in N dodatkov, zato bo vsekakor obračala glave mimoidočih. Vendar žal ne na Starem kontinentu …

Blaž Likovič
foto: Hyundai

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button