AvtomobilizemNovice

Land Rover Defender OCTA: najmogočnejši Defender do zdaj

Defenderja OCTA poganja V8 s kar 635 KM.

Novi Land Rover Defender OCTA je najnovejši član kultne britanske pustolovske družine SUV-jev. Najnoveša različiva izstopa kot najbolj trdoživa, najzmogljivejša in najrazkošnejša doslej. Defenderja OCTA poganja mogočen blago-hibridno podprt osemvaljnik.

Njegova zunanja oblika je drznejša, z višjo oddaljenostjo od tal, postavno držo in razširjenimi kolesnimi loki. Prenovljeni odbijači izboljšujejo pristopne in izstopne kote, robustna zaščita podvozja ter sposobnost prebijanja skozi meter globoko vodo pa omogočata izjemne terenske zmogljivosti. Ime OCTA je navdihnila oktaedrična oblika diamantov, ki simbolizira moč, odpornost in zaželenost. Vsak Defender OCTA ima edinstveno grafiko z obkroženimi diamanti, vključno s sijajnim črnim diamantom v strojno obdelanem in peskanem titanovem disku na grafični plošči Signature Graphic. Omejena začetna izdaja Defender OCTA Edition One je opremljena z ekskluzivno zeleno barvo Faroe Green in razkošno notranjostjo s poudarki iz ogljikovih vlaken.

Z vidika zmogljivosti je OCTA najbolj ekstremni Defender doslej. Njegov 4,4-litrski V8 podprt z dvema turbopolnilnikoma in blago-hibridnim sistemom ponuja kar 635 KM ter 750 Nm navora (800 Nm v posebnem načinu). Združen je z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, kar omogoča pospešek do stotice v 3,8 sekunde in največjo hitrost 250 km/h, in to 22-palčnimi platišči obutimi v celoletne pnevmatike.

Novi Defender OCTA uvaja hidravlično povezano tehnologijo vzmetenja 6D Dynamics, ki je prva v seriji Defender. Ta sistem izboljša vožnjo na cesti, saj praktično odpravlja nagibanje karoserije, hkrati pa zagotavlja večjo artikulacijo koles za premagovanje ekstremnih terenskih ovir. Vozilo sedi 28 mm višje in ima za 68 mm razširjeno držo, kar izboljša stabilnost. Nadgrajene komponente vzmetenja, vključno z tršimi vzmetmj ter edinstvenimi aktivnimi blažilniki, zagotavljajo največji nadzor na vsakem terenu. Nove so zavorne čeljusti Brembo, izboljšani 400-milimetrski sprednji zavorni diski in hitrejše krmilno razmerje. Način vožnje OCTA zagotavlja večji zmogljivost na terenu s funkcijami, kot sta Off-Road Launch in edinstvena kalibracija ABS za neurejene površine.

Pri razvoju modela Defender OCTA je bil izveden obsežen testni program, v okviru katerega je bilo opravljenih več kot 13.960 dodatnih testiranj, da bi zagotovili njegovo robustnost in zmogljivost tako na hitrih terenskih cestah kot na cestah. Strokovnjaki za visokozmogljive avtomobile so ponovno oblikovali številne sestavne dele, da bi dosegli raven zmogljivosti in vzdržljivosti brez primere, zaradi česar je OCTA idealen sopotnik za avanturistična potovanja.

V notranjosti OCTA so na voljo razkošne in vzdržljive možnosti PU UltrafabricsTM, pri čemer ima Edition One dvobarvno notranjost v barvah kakija in ebenovine. Standardna notranjost premore polanilinsko usnje Burnt Sienna s tekstilnim oblazinjenjem. Novi studi sedeži Performance z integriranimi nasloni za glavo in potopno zvočno tehnologijo Body and Soul Seat. Defenderja OCTA bo kmalu moč naročiti, cene pa se v Združenem kraljestvu začnejo pri 145.300 funtih (171.850 evrih). Omejena izdaja Defender OCTA Edition One, bo ponujrn v prvem letu proizvodnje in se ceni na namanj 190 tisoč evrov. OCTA bo javno premiero doživel na Festivalu hitrosti v Goodwoodu med 11. in 14. julijem.

Žiga Kolman
foto: Land Rover

Povezani članki

En komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button