AvtomobilizemNovice

Land Rover Defender 130: Največji nosilec udarnega imena v zgodovini

Prispela je dolgo načrtovana podaljšana različica Defenderja z osmimi sedeži in 5,35 metra dolžine.

Land Rover žanje uspehe nove generacije Defenderja vse od začetka prodaje lansko leto, sedaj bodo z največjo izvedenko 130, pritegnili številne nove kupce. Spodaj se skriva že tako velik Defender 110, ki je v dolžino za B stebričkom pridobil kar 340 mm in v notranjosti za prostornost za udobje osmih potnikov.

Kot že rečeno je največja prednost Defenderja 130 pred manjšima petsedežnima modeloma 90 in 110, dodatna vrsta sedežev, tako bo v celoti na krov sprejel kar osem potnikov. Iz fotografij je razvidno, da takšnega povečanja prostornine niso dosegli s podaljšanjem medosne razdalje modela 110, temveč so le razpotegnili zadnji previs, z dodatkom večjih stranskih stekel, ki se raztezajo povsem do konca vozila. Kljub daljšemu zadku, le-ta na vpliva na nadvse pomembne terenske lastnosti, saj ohranja pristopni kot 37,5 stopinj in izstopni kot 28,5 stopinj ter potopnost od 900 mm globine.

Po mnenju Land Roverja bo dodatna sedalna zmogljivost ključna prodajna točka, namreč v osnovi bo na voljo kot osemsedežni konfiguraciji, po želji bodo brez dodatnega doplačila odstranili zadnjo klop, kar bo ustvarilo ogromen prtljažni prostor. Skupno dolžino 5,35 metra je Defender 130 tudi večji od glavnega konkurenta, Mercedesa razred G. Prtljažnik sicer z zadnjo klopjo sprejme 389 litrov prtljage, kar z zloženima zadnjima vrstama zrase na impresivnih 2.300 litrov.

Za pogon največjega Defenderja do sedaj bodo skrbeli štirje različni motorji, dva dizelska in dva bencinska, prav vsi šestvaljni vrstni z blago-hibridno pomočjo. Dizla bosta ponujala 184 in 221 kW (250 in 300 KM), medtem ko bosta malenkost močnejša bencinarja zmogla 221 ter 294 kW (300 in 400 KM). Trenutno najbolj zmogljiv bencinar P400 bo lahko stotico dosegel v solidnih 6,3 sekundah. Ali bodo v prihodnje dodali še priključnega hibrida ali divjega V8, zaenkrat še ni znano.

Pokukajmo še v udobno notranjost, kjer armaturno ploščo krasi večji 11,4-palčni zaslon na dotik, informacijskega sistema Pivi Pro, prvič predstavljen v modelih 90 in 110 na vrhu ponudbe. Med ostalimi tehnološkimi dobrinami najdemo še pametno glasovno upravljanje, napredno filtriranje zraka, ogrevanje tretje vrste sedežev, udobna naslonjala rok in mnoge USB-C polnilne točke.

Na začetku prodaje bodo na voljo štirje nivoji opreme – SE, HSE, X-Dynamic in X – povsem prvi primerki z oznako First Edition pa bodo ponujeni s tremi unikatnimi tematikami, zasnovanimi s stani Land Roverjevih oblikovalcev. Kot pri preostalih dveh manjših modelih, bo tudi pri 130 mogoče izbrati med paketi zunanjih dodatkov – Explorer, Adventure, Country in Urban. Za osnovnega P300 so v Britaniji postavili izhodiščno ceno 73 tisoč funtov oziroma 86 evrskih tisočakov, a cene za dobro opremljene bodo z lahkoto presegale 118 tisočakov, kar presega cene petsedežnega Range Roverja.

Žiga Kolman
foto: Land Rover

Povezani članki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button